Η τρίτη δόση του εμβολίου γίνεται πέρα από τους ανοσοκατεσταλμένους και για τον γενικό πληθυσμό από 50 και άνω. Ήδη την τρίτη δόση έκανε και ο Πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα την Τρίτη από τα συνολικά 3.065 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 602 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 439.
Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη δόση γίνεται για ενίσχυση και μεγαλύτερη διάρκεια της προστασίας, ενώ αναφερόμενη σε τυχόν παρενέργειες, τόνισε ότι σύμφωνα με τις μελέτες από το Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αυτές είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες από της δεύτερης δόσης.
Μικρότερος ο κίνδυνος μόλυνσης με την τρίτη δόση
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα άτομα που έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που έχουν κάνει τις δύο δόσεις.
Σε ό,τι αφορά τα άτομα με ιστορικό νόσησης, θα πρέπει να κάνουν μία δόση εμβολίου ανεξάρτητα αν είχαν εμβολιαστεί πριν. Εφόσον μετά τη νόσηση με κοροναϊό έκαναν μία ή δύο δόσεις του εμβολίου, τότε δεν θα χρειαστούν πρόσθετη.
Τρίτη δόση για όλους
Μιλώντας, ο κ. Τσάκρης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι σιγά – σιγά όλοι θα κληθούμε να κάνουμε τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, καθώς μελέτες δείχνουν ότι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση η προστασία μειώνεται.
«Η τρίτη δόση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας σε αυτό το πέμπτο επιδημικό κύμα, αν έχουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εμβολιασμένο θα έχουμε μικρότερες επιπτώσεις και μικρότερα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Τσακρής.
Για τους εμβολιασμούς από κινητές μονάδες τη Βόρεια Ελλάδα ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια προκειμένου να ανατραπούν τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά. Εξήγησε ότι χώρες με υψηλά εμβολιαστικά επίπεδα παρότι κάποιες έχουν πολλά κρούσματα, οι επιπτώσεις από την εξέλιξη της πανδημίας βαίνουν μειούμενες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.
Το υγειονομικό «φάουλ» των νέων μέτρων
Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε από όλα τα παραπάνω, οι ειδικοί είναι σκεπτικοί με τις μεγάλες ελευθερίες που δόθηκαν στους εμβολιασμένους. Ακόμα και οι πιο δεκτικοί στις συγκεκριμένες αποφάσεις υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται τα μέτρα χρειάζεται να επαναξιολογηθούν.
Άλλωστε, εκτός από ότι υπάρχει η κριτική ότι τα νέα μέτρα στέλνουν λάθος μήνυμα σε σχέση με τον κίνδυνο του κοροναϊού που εξακολουθεί να υπάρχει, ορισμένοι υπογραμμίζουν και ένα υγειονομικό «φάουλ» που υπάρχει. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε γνωστή τις προηγούμενες μέρες για τη μετάλλαξη Δέλτα, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο ιικό φορτίο εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
Αν αυτό ισχύει, δεν είναι σε σωστή υγειονομική κατεύθυνση η απόλυτη ελευθερία των εμβολιασμένων μέσα σε κλειστούς χώρους την ώρα που ο καιρός γίνεται πιο κρύος.
Τι θα γίνει με τις παρελάσεις
Σε σχέση με την πραγματοποίηση των παρελάσεων με την παρουσία του κόσμου, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Βορίδη, ο κ. Γώγος τόνισε ότι θέλει μεγάλη προσοχή σχετικά με τα μέτρα για τον συγχρωτισμό του κόσμου.
«Θα ξαναδούμε πώς είναι τα πράγματα επιδημιολογικά τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι θέμα της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρξουν δεδομένα που να αλλάξουν τις εισηγήσεις, γιατί είναι δυναμική η πανδημία. Παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση, για να μπούμε στην κανονικότητα, χωρίς να διακινδυνεύσουμε και την κανονικότητα με λάθος μηνύματα και λάθος εκβάσεις», σημείωσε.