Στο νοσοκομείο με συμπτώματα ειλεού νοσηλεύεται η Φώφη Γεννηματά, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Ο ειλεός είναι μία σοβαρή ασθένεια η οποία επηρεάζει τα έντερα, μπλοκάροντας ή επιβραδύνοντας τη διαδικασία της πέψης ή της αποβολής των τροφών. Σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό, Δ. Μουσιώλη, χωρίς θεραπεία, ο ειλεός εντέρου μπορεί να διατρήσει ή να σκίσει το έντερο.
“Αυτό προκαλεί τα περιεχόμενα του εντέρου – τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα βακτηριδίων – να διαρρεύσουν σε περιοχές της κοιλότητας του σώματος. Αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο” σημειώνεται στο site του γιατρού.
Ειλεός εντέρου: Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει
Κατά τις ίδιες πηγές, ένας ειλεός μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Δύο από τις πιο σοβαρές επιπλοκές είναι:
- Νέκρωση
Επίσης γνωστός ως πρόωρος κυτταρικός θάνατος ή νεκρός ιστός, η νέκρωση μπορεί να συμβεί όταν ένα εμπόδιο διακόπτει την παροχή αίματος στο έντερο. Ο νεκρός ιστός αποδυναμώνει τον εντερικό τοίχο, με αποτέλεσμα να σχίζεται το έντερο και να διαρρέει το περιεχόμενό του. Αυτό είναι γνωστό ως διάτρηση του εντέρου.
- Περιτονίτιδα
Η διάτρηση του εντέρου που αναφέρθηκε προηγουμένως μπορεί να προκαλέσει περιτονίτιδα. Αυτή είναι μια σοβαρή φλεγμονή στην κοιλιακή κοιλότητα που προκαλείται από βακτήρια ή μύκητες.
Το έντερο περιέχει πολλά βακτήρια. Υποτίθεται ότι παραμένουν στα έντερα, δεν περιφέρονται ελεύθερα στην κοιλότητα του σώματος. Η βακτηριακή περιτονίτιδα μπορεί να μετατραπεί σε σήψη, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοκ και διακοπή λειτουργίας οργάνων.
Ειλεός εντέρου: Πως γίνεται η διάγνωση
Ο γιατρός συνεκτιμά την κλινική εικόνα και τις απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενούς. Οι εξετάσεις αυτές, ακτινογραφία κοιλίας και αξονική, θα βοηθήσουν το γιατρό να διαχωρίσει εάν πρόκειται για παραλυτικό ειλεό ή αποφρακτικό. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, μπορεί να είναι ατελής ειλεός, δηλαδή να μην έχει γίνει πλήρης απόφραξη του εντέρου. Στον παραλυτικό ειλεό το έντερο ουσιαστικά δεν αντιδρά, δεν κινείται και δεν αποβάλλεται το περιεχόμενό του, χωρίς όμως να εντοπίζεται κάπου φράξιμο, αναφέρει το shape.gr.