ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «κονταροχτυπιούνται» για τη σύσταση εξεταστικής που ζήτησε ο πρώτος και η οποία θα αφορά τη «λίστα Πέτσα» αλλά και δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση απαντά στην πρόταση αυτή, την οποία ανακοίνωσαν ότι θα ψήφιζαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με δική της αντι-πρόταση που θα ζητα διεύρυνση της έρευνας από το 2015.
ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ: Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
«Ας ψηφίσει την πρότασή μας και ας ερευνήσουμε από όπου θέλει», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την Εξεταστική. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί εξεταστική για να διερευνήσει «τις λίστες Πέτσα για τη χειραγώγηση ΜΜΕ μέσα από τον οικονομικό εκβιασμό τους, καθώς και τη διασύνδεση κρατικού χρήματος και «περίεργων» δημοσκοπήσεων όπως της Opinion Poll» έγινε δεκτή απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μένει μόνο το «τυπικό» ναι από το ΚΙΝΑΛ, καθώς το θέμα θα τεθεί στην Κ.Ο. του κόμματος.
Σημειώνεται ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η αντιπολίτευση μπορεί, αν έχει τη στήριξη 60 βουλευτών να ζητήσει και αν έχει τη στήριξη 120 να συστήσει εξεταστική Επιτροπή που θα ερευνήσει πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης. Και αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων, η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι θα κάνει ρελάνς και θα ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής και για τα πεπραγμένα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για πανικό της κυβέρνησης και δέχεται τη διεύρυνση για τα όσα έγιναν το 2015. «Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία. Γιατί άραγε; Υπήρχε λίστα Πέτσα πριν το 2019; Και αν υπήρχε, γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν σύστησε εξεταστική, αφού έχει τη πλειοψηφία ο κ. Μητσοτάκης;
Σε κάθε περίπτωση της απαντάμε: Καλοδεχούμενη κάθε διερεύνηση. Ας ψηφίσουν, λοιπόν, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτός των βουλευτών της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Και ας αποφασίσει η Επιτροπή που θα συσταθεί να διερευνήσει τυχόν χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κος Μητσοτάκης για τα δικά του πεπραγμένα;», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ: Η «ρελάνς» της κυβέρνησης
Ενδεικτική των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ότι «οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή».
Πάντως, η πρόταση της πλειοψηφίας, εφόσον τελικά κατατεθεί, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει αυτή που ήδη έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, θα αναγκάσει τα κομματα της ήσσονος αντιπολίτευσης να επανεξετάσουν την τελική τους στάση και να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν την πρόταση που ζητα έρευνα από το 2015 έως σήμερα ή το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζει το χρονικό εύρος στην covid εποχή.
Υπενθυμίζεται πως με βάση το νέο, αναθεωρημένο Σύνταγμα, εξεταστική επιτροπή μπορεί πλέον να συγκροτηθεί και από τη μειοψηφία της Βουλής, αρκεί η πρόταση να ξεπεράσει τις 120 θετικές ψήφους -μπορεί να συμβεί για δύο επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο.