Οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: 74.000 νέες θέσεις εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Υπουργείο Εργασίας: Το νέο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα εργασιακά παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν 74.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το νέο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα εργασιακά παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν 74.000 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά θα ωφεληθούν 578.000 ωφελούμενοι ενώ οι δράσεις στηρίζονται σε έξι άξονες.

Ποιοι οι άξονες που βασίζεται το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Νέες τεχνολογίες στη μάχη για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των ασφαλισμένων

  • Ψηφιακή κάρτα
  • Η κατάρτιση όπλο για την οικονομία του αύριο
  • Νέες πολιτικές για τους ανέργους
  • Σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας
  • Ίσες ευκαιρίες για όλους

Αναλυτικά τι θα τεθεί σε ισχύ

  • Στις νέες τεχνολογίες θα λειτουργήσουν το σύστημα Αριάδνη, η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ καθώς και η Ψηφιοποίηση των αρχείων με υλοποίηση μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024, προϋπολογισμού 27 εκ. Ευρώ. Νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με προϋπολογισμό 13 εκ. Ευρώ. Αναβάθμιση ΑΤΛΑΣ με ολοκλήρωση αρχές του 2024 προϋπολογισμού 4 εκ. Ευρώ.
  • Ψηφιακή κάρτα εργασίας . Το μέτρο θα εφαρμοστεί στην αρχή του 2022 σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας και μετά θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας χωρίς εξαίρεση.
  • Για την κατάρτιση, «Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα και ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα Γίνεται όπλο για τη νέα οικονομία του αύριο- τόνισε ο κ. Χατζηδάκης- Τα πιστοποιητικά θα δείχνουν ότι οι καταρτιζόμενοι έχουν αποκτήσει γνώσεις που η αγορά θα ανταμείψει. Σε πρώτη φάση συνεργαστήκαμε με κολοσσούς όπως η amazon και η google . Kανένας πάροχος δεν αποκλείεται αλλά ο πήχης πρέπει να ανέβει. Θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση για τους παρόχους και τους καταρτιζόμενους».
  • Πολιτικές για ανέργους: Εξασφαλιστηκαν 540 εκ ευρώ για δημιουργία 74.000 νέων θέσεων εργασίας.

Έτσι δημιουργούνται:

  • 12.000 πρακτικής άσκησης από 18-30 ετών
  • 10.000 θέσεις εργασίας για ειδικές ομάδες πληθυσμού άνεργες μητέρες ΑμεΑ θύματα κακοποίησης
  • 10.000 18 μηνών για άνω των 45 ετών για δυτική Μακεδονία και δυτική Ελλάδα
  • 15.000 θέσεις εργασίας 6 μηνης διάρκειας
  • 5.000 θέσεις εργασίας απασχόληση 15 μηνών σε επιχειρήσεις σχετικές με περιβάλλον
  • 22.500 σε τοπικές οικονομίες.
  • Κοινωνική προστασία: Διατίθεται 480 εκ.ευρώ για προγράμματα: κάρτα αναπηρίας για 180.000 ΑμεΑ, προσωπικός βοηθός για 2.000 ΑμεΑ, προσβασιμότητα σε 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, σε 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας. Για τα άτομα Διαταραχής του φάσματος αυτισμού 200 θέσεις υποστηριζομενης απασχόλησης.

Για τα παιδιά :

  • 50.000 νέες θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • 1.450 θέσεις σε πιλοτικό πρόγραμμα πρόωρης παιδικής παρέμβασης για παιδιά με αναπηρίες
  • 150 κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Παράλληλα θα διατεθούν 50 διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για 200 παιδιά και 100 διαμερίσματα για άστεγους.

Ίσες ευκαιρίες για όλους

  • 120.000 μονάδες παιδικής Μέριμνας για βρέφη και νήπια εντός μεγάλων επιχειρήσεων για δύο έτη. Επιδότηση πρόσληψης ως 2 ατόμων για 2 χρόνια ανά επιχείρηση για τη φύλαξη βρεφών και χρηματοδότηση του απαραίτητου εξοπλισμού.
  • Πρόγραμμα κατάρτισης 1,6 εκ. εργαζομένων ιδιωτικού τομέα και δημόσιου τομέα για διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας.

Κωστής Χατζηδάκης: 300 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ενίσχυση της κατάρτισης είχε προαναγγείλει από τον Απρίλιο ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης με την έναρξη νέων προγραμμάτων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.Η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκε στο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προωθεί γενικότερα επενδύσεις στην κατάρτιση και την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το γεγονός ότι, στη χώρα μας, καταγράφεται αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων και των αναγκών στην αγορά εργασίας.

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, συντονιστής του προγράμματος «Έλλάδα 2.0» για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, επεσήμανε ότι: «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα σχέδιο εξαιρετικά φιλόδοξο που κινητοποιεί 17,8 δισ. Ευρώ ενισχύσεις και 12,7 δισ. ευρώ πολύ φθηνά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να φέρει επενδύσεις 60 δισεκατομμυρίων. Αυτό μαζί και με τις

μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που έχουν προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα σε όλους τους τομείς τα τελευταία δύο χρόνια, μας φέρνει μία ταχεία οικονομική ανάκαμψη που ήδη γίνεται πραγματικότητα φέτος. Εχουμε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και θα έχουμε τα επόμενα 4-5 χρόνια και μείωση της ανεργίας.

Ενα μεγάλο κομμάτι της παθολογίας του οικονομικού μας μοντέλου είναι η πολύ μεγάλη παρουσία της φοροδιαφυγής, το οποίο υποκρύπτει αντίστοιχα ποσοστά άτυπης η παράτυπης εργασίας. Μεγάλο κομμάτι της προσπάθειάς μας είναι να περιορίσουμε την άτυπη εργασία και να την μεταφέρουμε στην τυπική που έχει πλήρη εργασιακά δικαιώματα, διαρκώς καλύτερους μισθούς και πολύ καλύτερες προοπτικές για τους μισθωτούς.

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ταυτόχρονα πολύ σοβαρές παρεμβάσεις και στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ανεργία, τα κίνητρα με τα οποία μπορεί κανείς να διευκολύνει τους ανθρώπους να μπαίνουν ταχύτερα στην αγορά εργασίας και μια πολύ σοβαρή παρέμβαση στην κοινωνική πολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο