Μετά την αμυντική συμφωνία με το Παρίσι και την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της Ελλάδας με τη Γαλλία, σειρά παίρνει η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας που είχαν υπογράψει Ελλάδα και ΗΠΑ.
Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί απελπισμένα να επουλώσει τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την επιλογή της Αγκύρας να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά S-400, η Αθήνα προσεγγίζει την Ουάσιγκτον με σκοπό την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.
Οι αμερικανικές δεσμεύσεις
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η ελληνική πλευρά στη διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το γεγονός ότι το πρωτόκολλο θα επισημοποιηθεί από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια που μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για την επίσημη τελετή με τον επικεφαλής του State Department Άντονι Μπλίνκεν.
Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν την επόμενη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στις 9 τοπική ώρα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα δίνει στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις διευκολύνσεις στον ναύσταθμο της Σούδας, οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στην Αλεξανδρούπολη, πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.
Σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την παρουσία τους σε θερμές περιοχές του πλανήτη υπέρ της αναδιάταξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς την περιοχή του Ειρηνικού, η Ουάσιγκτον αυξάνει την παρουσία της στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Εκ των πραγμάτων, πέραν της δεδομένης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα για τη βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για τη στρατιωτική της μηχανή.
Επιστολή Μπλίνκεν
Η αμερικανική προστασία προς την ελληνική εδαφική κυριαρχία αναμένεται να αποτυπωθεί και στο προοίμιο της συμφωνίας MDCA, αλλά και σε επιστολή που κατά πληροφορίες αναμένεται να αποστείλει ο Άντονι Μπλίνκεν προς τον Νίκο Δένδια. Στην επιστολή αυτή, ο επικεφαλής του State Department εικάζεται ότι θα επαναλαμβάνει την «αφοσίωση» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, δεσμευόμενος να αποτρέψουν ενέργειες που θα απειλούν τη σταθερότητα. Η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ δημιουργεί καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας για την Ελλάδα, ενώ προστίθενται πολύτιμα ερείσματα για την περιφρούρηση της κυριαρχίας μας.
Η αδημονία της τουρκικής πλευράς να ανατρέψει το status quo δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Η προσπάθεια της Τουρκίας να διασυνδέσει τη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου με την κυριαρχία επί των νήσων δείχνει ότι η Άγκυρα έχει θέσει σε κίνηση ένα σχέδιο για να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η ξαφνική έξοδος του «Oruc Reis» για σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, παράλληλα με την προσπάθεια ακύρωσης προγραμματισμένων εργασιών από το πλοίο «Nautical Geo» σε ανακηρυγμένη ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ανατολικά της Κρήτης, δείχνει ότι το καθεστώς Ερντογάν ίσως επιχειρήσει να εγγράψει «υποθήκες» προτού η ελληνική στρατιωτική μηχανή ισχυροποιηθεί με την απόκτηση των «game changers» γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών.