Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Δεν μας αφορά ο εκνευρισμός της Άγκυρας για την αγορά των φρεγατών Belharra

Παναγιωτόπουλος: Για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την εμπλοκή της Ελλάδας στη στρατιωτική αποστολή της Γαλλίας στην υποσαχάρια Αφρική και την Τουρκία, μίλησε ο υπουργός Άμυνας.

Στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». μίλησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος  και τόνισε εμφατικά πως η χώρα μας δε θα μπει σε καμία περίπτωση σε νέα «κούρσα εξοπλισμών» με την Τουρκία.

Για κενά στα οπλικά συστήματα, τα οποία και καλύπτονται τώρα, έκανε αναφορά, τονίζοντας πως πέραν την Ελληνογαλλικής Συμφωνίας και την αγορά των φρεγατών Belharra, υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο αγοράς κορβετών.

Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό

Είναι σαφές πως κάτι τέτοιο θα συμβεί στο μέλλον, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτωντας πως «η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει στηρίζοντας τη φίλη Γαλλία, αλλά και την προσπάθεια επίτευξης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην πράξη και όχι στα λόγια».

Ο χρόνος της συμφωνίας με τη Γαλλία

Δεν πρόκειται για μια απλή και καινούρια υπόθεση, μιας και η πρόταση των Γάλλων είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2016, όταν δεν υπήρχε στην τελική εκδοχή του το κατασκευαστικό σχέδιο των φρεγατών. Όμως τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η διαπραγμάτευση πάγωσε επειδή η προσφορά κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη. Στη συνέχεια έφτασαν και άλλες προτάσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, με αυτόν τον άτυπο ανταγωνισμό να λειτουργεί υπέρ της χώρας μας: «Δεδομένου δε ότι όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη διαδικασία είναι σύμμαχοι και εταίροι της Ελλάδας σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ, είναι προφανές ότι δεν υπήρξε κανένα παιχνίδι «κάτω από το τραπέζι». Καταλήξαμε στην επιλογή που κρίθηκε καταλληλότερη για τις ανάγκες μας από τους ειδικούς του Πολεμικού Ναυτικού».

Ένα νέο, πιθανό «ράλι εξοπλισμών»

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η συμφωνία έγινε με γνώμωνα την κάλυψη κενών και την αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων, μα όχι με τη λογική του ανταγωνισμού. Επιπροσθέτως, ανέφερε πως έχει υποβληθεί από το υπουργείο ένα συνολικό, κοστολογημένο και προτεραιοποιημένο σχέδιο στον Πρωθυπουργό. «Εχουμε λάβει την έγκρισή του και βάσει αυτού κινούμαστε, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, κάνουμε προσαρμογές όπου και όποτε χρειαστεί. Ετσι, για παράδειγμα, απορρίψαμε ως οικονομικά ασύμφορη την προσφορά για δύο φρεγάτες Belharra έναντι 3,3 δισ. τον Αύγουστο 2020 και δεν μετανιώσαμε γι’ αυτό».

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας – Υπάρχει φόβος θερμού επεισοδίου;

Δεν αφορά την κυβέρνηση ο όποιος εκνευρισμός της Άγκυρας, είπε ο υπουργός. Και συνέχισε πως η χώρα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή, γεγονός που επιτυγχάνεται και μέσω των αμυντικών συμφωνιών. Βέβαια οι διπλωματικές προσπάθειες θα βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο. Όσο για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Παναγιωτόπουλος επέμενε στην άποψή του πως μία τέτοια προοπτική δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.