Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής οικονομίας. Κατά την τοποθέτηση του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “Έχει μεγάλη σημασία να μείνουμε μακριά από την ακραία πόλωση και τους διχασμούς”.
Πιο συγκεκριμένα, την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε ένα νέο οικονομικό άλμα την επόμενη δεκαετία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Ελληνική Κοινωνία: Από τη σπορά στην καρποφορία», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
“Η χώρα δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους”
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η χώρα δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τους «ευρωπαικούς μέσους όρους» καθώς έχει τις δυνατότητες να διακριθεί στον τομέα της οικονομίας αξιοποιώντας τα συγκρτικά της πλεονεκτήματα ενώ σημείωσε με έμφαση ότι για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι απαιτείται η δημόσια πολιτική να διαθέτει τεχνοκρατικά στοιχεία και να σταματήσουν να μας καταδιώκουν τα στερεότυπα του ανταγωνισμού μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης η οποία ήταν αφιερωμένη στον εκλιπόντα επίτιμο πρόεδρο του ΙΟΒΕ, Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι από την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας όλοι πλέον έχουν ωριμάσει. «Η εργοδοσία, το κράτος, όλοι οι κοινωνικοί φορείς και εταίροι είναι πλέον πιο ώριμοι» παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του και υπογράμμισε με έμφαση ότι πλέον έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα να μείνουμε μακριά από την ακραία πόλωση και τους διχασμούς.
Αναλυτικά η παρέμβαση του πρωθυπουργού
«Έχει έρθει και η ώρα της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια, της προάσπισης της ανταγωνιστικότητας να δει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας, ως προς το εισόδημα, ως προς γενικότερες παροχές. Διότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία να επιστραφεί ένα μέρισμα ανάπτυξης και να δημιουργηθούν και οι συνθήκες εκείνες για έναν καινούργιο, ευρύτερο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Ελληνική Κοινωνία: Από τη σπορά στην καρποφορία», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στη μνήμη του Επίτιμου Προέδρου του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου.
«Πολλές αντιλήψεις αλλάζουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει έναν πιο ουσιαστικό και πιο εποικοδομητικό διάλογο. Αρκεί να μπορέσουμε να μείνουμε μακριά από την ακραία πόλωση, από τους διχασμούς, που, δυστυχώς, αποτελούν στοιχείο του πολιτικού διαλόγου σε πολλές χώρες. Ίσως το γεγονός ότι εμείς αναμετρηθήκαμε, με μια έκφανση τουλάχιστον του ελληνικού λαϊκισμού, φτάσαμε κοντά στην χρεοκοπία και μπορέσαμε και ξεφύγαμε από αυτό το vertigo και τώρα βλέπουμε μια άλλη πολιτική προσέγγιση να βοηθήσει συνολικά στην ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας και να μας επιτρέψει πια να μπορούμε να συζητάμε πολιτικά με βάση πραγματικά στοιχεία και πραγματικά δεδομένα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
“Ξέρουμε ότι όταν πρέπει να κινηθούμε γρήγορα θα κάνουμε και λάθη”
Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστροφής στην κανονικότητα και στο αν είναι αναγκαία στην πολιτική η ανάληψη ρίσκου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Εάν η κανονικότητα είναι η επανάληψη του παρελθόντος, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι. Δεν είναι εύκολο το out of the box thinking στη δική μας τη δουλειά, είναι όμως απολύτως απαραίτητο. Ξέρουμε ότι όταν πρέπει να κινηθούμε γρήγορα θα κάνουμε και λάθη. Αλλά το μεγαλύτερο λάθος το οποίο μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να μην πάρουμε ρίσκα.
Και το ρίσκο εν προκειμένω είναι να μην συμβιβάζεσαι κατ’ ανάγκη με αυτό το οποίο βλέπεις ότι συμβαίνει σήμερα αλλά να κάνεις μία στοχευμένη και λογική πρόβλεψη γι’ αυτό το οποίο θα γίνει αύριο – μεθαύριο, αν θέλεις να είσαι έτοιμος για εκείνη την ημέρα, που είναι βέβαιο ότι θα έρθει πιο γρήγορα από ό,τι το περιμένεις».
«Η δεκαετία του 2010 ήταν σχεδόν μια καταστροφή. Ευτυχώς όχι αυτό το οποίο θα μπορούσε να είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε ιστορικά υπερήφανοι. Ίσως η επόμενη δεκαετία να είναι σχεδόν ένας θρίαμβος», σημείωσε κλείνοντας τις τοποθετήσεις του ο Πρωθυπουργός.