Με την μετάλλαξη Δέλτα να προκαλεί την άνοδο των κρουσμάτων ο κορωνοϊός έχει “χτυπήσει” για τα καλά την Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα την Πέμπτη τα κρούσματα ανήλθαν από τα συνολικά 2.249 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 488 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 382.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον Υπουργό Υγείας έχει δωθεί μία ανάσα κανονικότητας στους εμβολιασμένους. Παρόλα αυτά η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα δυσχεραίνει λόγω του ποσοστού των ανεμβολίαστων, ενώ μεγάλη άνοδο έχει παρουσιάσει και η πληρότητα των ΜΕΘ Covid.
Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις κόκκινες περιοχές
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ σε αυτές τις ηλικίες παρατηρείται και αύξηση νοσηλειών. Η κα. Παπαευαγγέλου επισήμανε πως επίσης υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις κόκκινες περιοχές, οι οποίες αγγίζουν 42-55%.
Όσον αφορά την Αθήνα, παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα αύξηση του ιικού φορτίου στο νότιο, βόρειο και κεντρικό τομέα των Αθηνών. Πάντως τα περισσότερα ενεργά κρούσματα παρατηρούνται στη Λάρισα, όπου είναι 1.200, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 3.000 τα ενεργά κρούσματα.
94% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
«Ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται, ενώ το 90% είναι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ. Η πληρότητά των ΜΕΘ Covid είναι κοντά στο 60% στην επικράτεια και στο 94% στη Θεσσαλονίκη. Η επιστήμονας πρόσθεσε επίσης πως οι συνάνθρωποι που χάνονται είναι μεγαλύτερης ηλικίας και με νοσηρότητες.
«Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν 12 φορές περισσότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Ακόμη και σήμερα 1 στους 4 Έλληνες πάνω των 70 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και άρα πιο ευάλωτοι», είπε χαρακτηριστικά.
«Η πρόληψη μέσω εμβολιασμού αποτελεί το σημαντικότερο όπλο. Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά έναντι της νόσου, καθώς αν και δεν αποκλείει την πιθανότητα να κολλήσει, οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν ακόμη κι αν εκτεθούν», κατέληξε.
Μαγιορκίνης: Συγκρατημένη αισιοδοξία πως η πανδημία περνά σε φάση ύφεσης
Από την πλευρά του, ο Γκίγκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως υπάρχει μία μείωση στον αριθμό των θανάτων την τελευταία εβδομάδα. «Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε μικρή αύξηση, συγκεκριμένα 5%. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών αυξήθηκε στους 200 ανά ημέρα.
Μέσω του εμβολιασμού η ένταση της πανδημίας είναι ελεγχόμενη και η αύξηση νοσηλειών στα νοσοκομεία διαχειρίσιμη», τόνισε ο κ. Γκίγκας επισημαίνοντας πως στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία πως η πανδημία περνάει σε φάση ύφεσης.
Καπραβέλος: Υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους
Ελευθερία στους χώρους με εμβολιασμένους, και το τέλος των lockdown ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με την εφαρμογή των νέων μέτρων ξεκινά από το Σάββατο 09/10. Η βασική αλλαγή είναι πως στους χώρους με εμβολιασμένους δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός, εκτός από τη χρήση μάσκας κατά την είσοδο και την έξοδο από το χώρο.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμη το τέλος των lockdown, ακόμα και των τοπικών. Αυτό σημαίνει ότι δε θα ισχύει πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη μια τη νύχτα στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ δε θα ισχύει και η απαγόρευση της μουσικής.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση με τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να ανησυχεί ειδικούς και κυβέρνηση.
«Υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους – Δίνουν λάθος εντύπωση»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο κ. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
«Είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000», είπε ο κ. Καπραβέλος.
«Οι ανεμβολίαστοι πιέζουν το σύστημα υγείας, κινδυνεύουν, χάνουν τις ζωές τους. Στις μονάδες έχουμε και ένα 10% εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη αυτή οδήγησε στο να υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση εμβολιασμού», συνέχισε.