Κόσμος

Τουρκία: Αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά – Νέα επιστολή στον ΟΗΕ

Τουρκία: «Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους», σημειώνεται στην επιστολή.

Ένα ακόμη προκλητικό βήμα λίγο πριν ξεκινήσει ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα κάνει η Τουρκία, με αφορμή το αίτημά της για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, τώρα φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει με κάθε επισημότητα πως η επιλογή της Ελλάδας να διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά, της αφαιρεί και το δικαίωμα της κυριαρχίας πάνω στα εν λόγω εδάφη.

Τουρκία: Η νέα τουρκική επιστολή

Στις 13 Ιουλίου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με επιστολή του στον γ.γ, των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατηγορούσε την Ελλάδα πως «παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» Λίγα 24ωρα μετά στις 27 Ιουλίου η Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη απαντούσε σε κάθε αξίωση της Τουρκίας με πλήρη επιχειρηματολογία επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο ανατολικό Αιγαίο.

Ωστόσο στις 30 Σεπτεμβρίου ο Φεριντούν Σινιρλίογλου επανήλθε με ακόμα πιο παράλογη ρητορική όπου σε επιστολή του στον Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους». Δηλαδή, τα νησιά αυτά δεν πρέπει να ανήκουν πλέον στην Ελλάδα από την στιγμή που αυτή διατηρεί στρατό σε αυτά.

Ο Σινιρλίογλου επαναλαμβάνει ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσθέτει ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα». Έτσι, καλεί «για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Προκειμένου μάλιστα να υποστηρίξει τις θέσεις του και να δώσει έναν «νομικό μανδύα» προχωρά σε μία άνευ προηγουμένου ερμηνεία των συνθηκών της Λωζάννης (1923) και του Παρισιού (1947).

Τουρκία: Η απάντηση από Δένδια για την αποστρατικοποίηση των νησιών

Στην ολοένα και εντεινόμενη αξίωση της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών, απάντησε πάντως χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το αμυντικό ελληνογαλλικό σύμφωνο ενημέρωσε πως παρελήφθη την Δευτέρα το απόγευμα η προαναφερθείσα επιστολή του Σινιρλίογλου.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας τέτοιες αξιώσεις δεν μπορούν παρά να απορριφθούν ενώ κατηγόρησε την Τουρκία πως διατηρεί απέναντι από τα ελληνικά νησιά την στρατιά του Αιγαίου, τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας: «Ισχυρίζεται η Τουρκία ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά. Δηλαδή ότι τα νησιά αυτά απειλούν την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Η Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τη στρατιά του Αιγαίου. Η απειλούμενη δήθεν Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας. Είναι η μόνη χώρα, η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων. Και βέβαια έχει το παρελθόν εισβολής στη Μεγαλόνησο της Κύπρου. Αυτή η Τουρκία, λοιπόν, με αυτό το παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις, μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί παρά να απορριφθεί, μετά πολλών επαίνων, για πολλοστή φορά πρέπει να πω και από αυτή την κυβέρνηση, μετά από όλες τις κυβερνήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο