Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο καθηγητής Υγειονομικής Περιβαλλοντικής Μηχανικής είχε προβλέψει ότι τα κρούσματα στα παιδιά θα φτάσουν τα 12.000 μέχρι το τέλος του έτους.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με οδηγούς της πανδημίας τους ανεμβολίαστους. «Τα πράγματα έχουν μια επικινδυνότητα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που οι ανεμβολίαστοι καθοδηγούν την πανδημία».
“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εμβολιαστούν οι νέοι”
Ο καθηγητής επισήμαινε ότι «με την αλλαγή του καιρού και τη διαφοροποίηση του εμβολιασμού από βορρά και νότο», στο στόχαστρο της πανδημίας παραμένει η βόρεια Ελλάδα. «Όλα αυτά ευνοούν τη διασπορά στον βορρά».
Σχετικά με τα νέα μέτρα διαφοροποίησης εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, «έχουν όμως και ένα ρίσκο». «Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι χρήσιμος. Το θέμα του εμβολιασμού είναι αυτό που κρίνει τη ζωή ή τον θάνατο». «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εμβολιαστούν οι νέοι», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι θα πρέπει όλοι οι νέοι άνω των 12 να κάνουν το εμβόλιο.
Σαρηγιάννης: Στα σχολεία δε χρησιμοποιούνται όλα τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεση μας
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» σημείωσε ότι τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή είναι πολλά και εκτίμησε ότι αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί.
«Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα». Όπως είπε, στα σχολεία δε χρησιμοποιούνται όλα τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεση μας, όπως οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός.