Τα κρούσματα για σήμερα 06/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τρίτη από τα συνολικά 2.876 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 527 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 441.Την Κυριακή τα κρούσματα ανήλθαν στα 1.165, εκ των οποίων τα 224 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 195 στην Θεσσαλονίκη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ συζητείται η επέκταση και σε άλλους τομείς. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας
Ανέβηκαν επίπεδο και επίσημα στον επιδημιολογικό χάρτη οι Σέρρες και η Καρδίτσα, ενώ στο κόκκινο παραμένουν η Θεσσαλονίκη και ακόμη δέκα περιοχές. Την ίδια ώρα «πρασίνισαν» Φωκίδα και Άρτα. Φαίνεται πως η αύξηση των κρουσμάτων στις νέες περιοχές, δηλαδή στις Σέρρες και στην Καρδίτσα, οδήγησε τους επιδημιολόγους στην απόφαση να μπουν στο κόκκινο και αυτές οι δύο περιοχές.
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες είχε παρατηρηθεί πως αρκετοί Θεσσαλονικείς επέλεγαν τις γειτονικές Σέρρες για να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στην συμπρωτεύουσα. Έτσι, εκτός από Σέρρες και Καρδίτσα, τα μέτρα παρατείνονται στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.
Σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ
Την ίδια ώρα στο «κόκκινο» βρίσκονται τα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, αφού τα κρούσματα σε αυτές τις περιοχές έχουν εκτοξευθεί. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται σε αυτήν, 237 άτομα νοσηλεύονται με κοροναϊό σε απλές κλίνες, από τους οποίους το 81% είναι ανεμβολίαστοι (192 άτομα), ενώ 22 άτομα βρίσκονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου.
Παράλληλα, 56 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τη συντριπτική πλειονότητα (96,4%) να είναι ανεμβολίαστοι. Άλλωστε, ο μέσος όρος της εμβολιαστικής κάλυψης στους τέσσερις νομούς είναι κάτω από 50%, ενώ περίπου 944.000 πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι σε όλη την έκταση της Υγειονομικής Περιφέρειας. Το γεγονός αυτό φαίνεται να οδήγησε στην αύξηση των εισαγωγωγών στις ΜΕΘ κατά 37% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο.
Παρέλαση με μάσκες -Περισσότερες ελευθερίες σε εμβολιασμένους
Ο κ. Βασιλακόπουλος συγκρίνοντας τις παρελάσεις με τις διαδηλώσεις ως εκδηλώσεις που αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, τόνισε ότι σημασία έχει ποιος διοργανώνει κάτι. «Η παρέλαση είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Οποιοδήποτε γεγονός έχει συγχρωτισμό ενέχει κίνδυνο. Έχουν τον ίδιο κίνδυνο με τις διαδηλώσεις. Οι παρελάσεις, όμως, διοργανώνονται από το κράτος», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, η παρέλαση πρέπει να γίνει μόνο με εμβολιασμένους στο κοινό και οι μαθητές να παρελάσουν με μάσκες.
Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, ο καθηγητής τόνισε πως πρέπει να τους δοθούν κίνητρα, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν τις ίδιες προσβάσεις με τους ανεμβολίαστους. «Γιατί στην ταβέρνα ένας-δύο μουσικοί δε μπορούν να παίξουν μουσική, ενώ ένας μεγάλος καλλιτέχνης να κάνει συναυλία και να χορεύουν όλοι όρθιοι», είπε και συμπλήρωσε πως «όταν πάμε στην λογική των οριζόντιων μέτρων, αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί λέει “γιατί να εμβολιαστώ”».
Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση
Αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου και με αφορμή το μήνυμα ενός τηλεθεατή που ανάφερε ότι είναι ανοσοκατασταλμένος τόνισε ότι πρέπει να γίνει «χθες». Ο καθηγητής εξήγησε πως το εξάμηνο αφορά τους υγιείς, καθώς για τόσο διάστημα έχουν υψηλή προστασία. «Δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν την κάνει νωρίτερα. Οι ανοσοκατασταλμένοι είναι μια ειδική κατηγορία», σημείωσε.
Ανάφερε, δε, πως τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή μπορεί να μην έχουν αναπτύξει την ίδια ανοσία με έναν υγιή και γι’ αυτό πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση άμεσα. Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν συμπέσει με αυτό κατά του κορωνοϊού. «Το εμβόλιο μαζί με τις μάσκες και τις αποστάσεις σχεδόν εξαφάνισε τη γρίπη», είπε.
Δεν απαιτείται rapid test για τους εμβολιασμένους στα οδοντιατρεία
Χωρίς rapid test θα μπορούν να πηγαίνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι στα οδοντιατρεία, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα έχουν αυτήν τη δυνατότητα μόνο εάν πρόκειται για επείγον περιστατικό.
Τις διευκρινιστικές οδηγίες έστειλε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στους οδοντιάτρους.
Όπως σημειώνεται, με βάση την νέα ΚΥΑ, ισχύουν οι οδηγίες που είχαν εκδώσει οι ίδιοι στις 20/9, δηλαδή:
- οι εμβολιασμένοι ασθενείς προσέρχονται χωρίς rapid test
- οι ανεμβολίαστοι πρέπει να έχουν rapid test 48 ωρών, εκτός κι αν πρόκειται για επείγον περιστατικό
Στις νέες οδηγίες επισημαίνουν ότι ο οδοντίατρος έχει την ευχέρεια να ζητήσει rapid τεστ και από εμβολιασμένους, εάν το κρίνει απαραίτητο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν εμπλουτισμένες οδηγίες από την επιστημονική επιτροπή της ΕΟΟ.
Παγώνη: Στα μπουζούκια να είναι καθιστοί και να μη χορεύουν
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι μετακινούνται σε άλλες πόλεις για να διασκεδάσουν, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει περισσότερα τα πράγματα, δεδομένοι ότι στους υπόλοιπους νομούς της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά. «Υπάρχουν νομοί με 40% και 45% και υψηλό ιικό φορτίο», σημείωσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι συναυλίες δεν μπορεί να συνεχιστούν με τον τρόπο που γίνονται τώρα. «Πρέπει να ξεκινήσουν οι έλεγχοι. Δεν μπορούμε να μπούμε σε δεύτερο χειμώνα σαν τον περυσινό. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όταν υπάρχει πολύς κόσμος και ο εμβολιασμένος μπορεί να έχει νοσήσει και να μεταδώσει», επισήμανε.
Ερωτηθείσα αν πρέπει να κλείσουν και τα μπουζούκια, η κ. Παγώνη, είπε ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για να μπορεί ο κόσμος να ξεδώσει, ωστόσο χρειάζεται να τηρούνται τα μέτρα. «Να είναι καθιστοί και να μη χορεύουν», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά στις παρελάσεις, ξεκαθάρισε ότι στις πόλεις που έχουν υψηλό ιικό φορτίο και κρούσματα, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, γιατί θα δημιουργηθεί συνωστισμός. «Στη Θεσσαλονίκη να κάνει παρέλαση μόνο ο στρατός. Στην Αθήνα θα μπορούσαν να κάνουν και μαθητικές, αλλά όχι με πολλούς θεατές και με τήρηση των αποστάσεων», ανέφερε.
Οι προτάσεις των ειδικών για τις παρελάσεις
Ήδη στο επίκεντρο της προσοχής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας συνεχίζει να είναι ανησυχητική, ενώ από σήμερα Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα εντάσσονται στο επίπεδο 4 επιδημιολογικής επιτήρησης. Άλλες περιοχές που έχουν ανέβει επιδημιολογικό επίπεδο και βρίσκονται υπό καθεστώς μίνι lockdown είναι η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία, η Καστοριά, η Ξάνθη, η Καβάλα και η Δράμα.
Αυτό σημαίνει πως στις περιοχές αυτές επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:00 τη νύχτα έως και τις 6:00 τα ξημερώματα, ενώ απαγορεύεται όλο το 24ωρο η μουσική σε καταστήματα ψυχαγωγίας (καφέ, εστιατόρια, κλπ.).
Ενόψει της 28ης Οκτωβρίου ωστόσο οι ειδικοί διατυπώνουν απόψεις για επιπλέον μέτρα. «Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν δύο -τρία μέτρα ακόμη που θα έχουν ανασχετικό ρόλο στη συνάθροιση όπως οι παρελάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Αχιλλέας Γκίκας.
Κάτω από το 40% η εμβολιαστική κάλυψη σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας
«Όλη η βόρεια Ελλάδα κοκκίνισε. Υπάρχουν πόλεις στην βόρεια Ελλάδα, οι οποίες έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 40%, γιατί δεν έχουν πειστεί. 1/3 των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές της βορείου Ελλάδας είναι παιδιά. Πιέζεται το σύστημα. Πάνω από 90% καλυμμένες οι ΜΕΘ στην βόρεια Ελλάδα. Αν καλυφθεί το 10% που θα πάει ο κόσμος να νοσηλευτεί» τόνισε η γιατρός μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega».
Όσον αφορά στην συνάντηση που είχε χθες η ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι ζήτησαν από τον υπουργό την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων, καθώς υπάρχουν μεγάλες αναμονές.
«Να εξυπηρετηθούν τα τακτικά χειρουργεία κανονικά» – υπήρξε μείωση χειρουργείων έως 80%. Δεν μπορούμε να είμαστε νοσοκομεία μιας νόσου» τόνισε.