Η Πανδώρα αρχετυπική μορφή της ελληνικής μυθολογίας, αναφέρεται ως η πρώτη θνητή γυναίκα, αιτία όλων των δεινών .Ο μύθος της Πανδώρας, μητέρας όλων των γυναικών, αλλά ως αιτίας όλων των παθών, λόγω της περιέργειάς της, έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Συγκεκριμένα, από ανοησία, περιέργεια ή σκόπιμα, η Πανδώρα σύμφωνα με το μύθο αποδέσμευσε και σκόρπισε στην ανθρωπότητα όλα τα δεινά και τις ασθένειες που ήταν κρυμμένες σε ένα πιθάρι το οποίο κατά το λαό καθιερώθηκε να αναφέρεται ως «κουτί». Το οικονομικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει ονομάστηκε Pandora Papers και όχι άδικα καθώς τα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα εμπλέκουν πρόσωπα από 117 χώρες.
Από τα panama papers στα pandora papers
Πριν από πέντε χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας τα panama papers όπου μάλιστα είχαν προκαλέσει την κατάρρευση κυβερνήσεων σε Πακιστάν και Ισλανδία. Πλέον με τα Pandora Papers εμπλέκονται μεταξύ άλλων εκατοντάδες παγκόσμιοι ηγέτες, πολιτικοί θρησκευτικοί ηγέτες ακόμη και έμποροι ναρκωτικών. Έκρυβαν τις επενδύσεις τους σε αρχοντικά, ακίνητα, γιοτ και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Με την έκθεση που κυκλοφόρησε από Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων όπου συμμετείχαν 600 άτομα από 150 μέσα ενημέρωσης, τα στοιχεία δείχνουν πως χρησιμοποιούσαν υπεράκτιους λογαριασμούς για να θωρακίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία τα οποία αριθμούν σε τρισεκατομμύρια δολάρια.
“Βαριά ονόματα” στο τραπέζι
Πάνω από 330 βαριά ονόματα βρίσκονται στο τραπέζι, από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ ΙΙ, τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ενώ εμπλέκεται και το όνομα του Ρώσου προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τι συμβαίνει με το Μπλερ
Εκτός από το όνομα του Ρώσου προέδρου κ. Πούτιν αίσθηση έχει προκαλέσει και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Τόνι Μπλερ.
Ο αγαπημένος αρχιτέκτονας του Ερντογάν μπλεγμένος στα pandora papers
Ο αγαπημένος αρχιτέκτονας του Ερντογάν είναι ο δισεκατομμυριούχος Ερμάν Ιλιτσάκ όπου πρόκειται για τον άνθρωπο που ανέλαβε να κατασκευάσει το παλάτι του Τούρκου προέδρου στην Άγκυρα.
Τι συμβαίνει με τις offshore
Με αρχικό κεφάλαιο λίγων εκατοντάδων δολαρίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συστήσουν μια offshore εταιρεία όπου η ιδιοκτησία της παραμένει μυστική. Εναλλακτικά, με ένα κεφάλαιο από 2.000 έως 25.000 δολάρια μπορούν να δημιουργήσουν ένα ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης το οποίο τους επιτρέπει να ελέγχουν τα χρήματά τους, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται υπεύθυνοι για τις συναλλαγές τους.