Οικονομία

Τουρισμός: Αισιοδοξία για τα έσοδα – Σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2019

Τουρισμός: Αισιοδοξία επικρατεί αναφορικά με τα έσοδα που προέρχονται από τη “βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας, αυτή του τουρισμού.

Αισιοδοξία επικρατεί αναφορικά με τα έσοδα που προέρχονται από τη “βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας, αυτή του τουρισμού. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα του 2021 θα είναι διπλάσια σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα ο ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος της Sani/Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε ότι ο φετινός τουρισμός θα έχει συνολικά έσοδα κοντά στα 12 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα 2/3 των εσόδων της προ πανδημίας (19 δισ. ευρώ το 2019).Η εν λόγω επίδοση οφείλεται, κατά τον ίδιο, τόσο στην αισθητή αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη (>20%) αλλά και στο γεγονός ότι τα έσοδα της περιόδου Αυγούστου – Οκτωβρίου αναμένεται να διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Εξίσου αισιόδοξος, όμως, δηλώνει και για το επόμενο έτος, γνωστοποιώντας ότι οι πρώτες προκρατήσεις από την Αγγλία για το 2022 είναι «εξαιρετικές».

«Το πλήρες τουριστικό come-back της χώρας είναι πλέον ορατό» σχολιάζει τέλος ο κ. Ανδρεάδης.

Τουρισμός: Στα 2.27 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα τουριστικά έσοδα τον Ιούλιο

Στα 4.5 εκατομμύρια ανήλθε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε την Ελλάδα το επτάμηνο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 καταγράφοντας έτσι αύξηση 51,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εισερχόμενη τουριστική κίνηση ανήλθε στο 30% εκείνης του αντίστοιχου επταμήνου του 2019, όταν ο αριθμός των τουριστών είχε ξεπεράσει τα 15,080 εκατομμύρια. Τον Ιούλιο η εισερχόμενη τουριστική κίνηση, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, παρουσίασε αύξηση κατά 240% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, με αποτέλεσμα ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας να φθάσει τα 2,815.000, επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης τον Ιούλιο του 2015. Οι εισπράξεις του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, διαμορφώθηκαν σε επίπεδο 61,4% εκείνων του Ιουλίου του 2019.

Στο επτάμηνο πάντως, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε μείωση κατά 889 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 7,0 δισεκ. ευρώ.