Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των ανεμβολίαστων ασθενών που εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς ο κορωνοϊός ξεκινά να δείχνει τα δόντια του εν μέσω φθινοπώρου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ. Όπως αναφέρει η τελευταία επιδημιολογική έκθεση, από τους 332 διασωληνωμένους, οι 296 είναι ανεμβολίαστοι, η συντριπτική πλειονότητα δηλαδή.
Υπενθυμίζουμε πως χθες Σάββατο 02/10, τα κρούσματα ανήλθαν σε 1.837, από τα οποία στην Αττική καταγράφηκαν 493 και στη Θεσσαλονίκη 262.
Κορωνοϊός: Το ποσοστό που αντιστοιχεί στους ανεμβολίαστους συγκεκριμένα είναι 89.16%.
Το «καμπανάκι» για τη διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών κρούουν οι ειδικοί, τη στιγμή που δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες ή ασπάζονται τις θεωρίες συνωμοσίας των «ψεκασμένων».
Ενώ οι χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και η πτώση της θερμοκρασίας θα θέσει νέους όρους στην εστίαση, καθώς η διασκέδαση θα γίνεται σε εσωτερικούς χώρους, η διασπορά του ιού διευκολύνεται. Υπό αυτές τις συνθήκες, η θωράκιση απέναντι στην νόσο Covid κρίνεται επιτακτική ανάγκη.
Τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, την ίδια ώρα, θα γίνουν εμφανώς αντιληπτά καθώς η είσοδος στα περισσότερα κέντρα θα απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Η αγωνία, όμως, για τις εικόνες συμφόρησης στα νοσοκομεία δεν έχει απομακρυνθεί, καθώς το παράδειγμα της Βορείου Ελλάδας, με τις γεμάτες ΜΕΘ, μπορεί να γίνει και σε άλλες περιοχές ορατό.
Σε όλο τον κόσμο οι λοιμωξιολόγοι διατρανώνουν την ανάγκη προστασίας από τον ιό, μέσω εμβολιασμού, και ενώ η επέλαση της ινδικής μετάλλαξης έχει οδηγήσει στην ανάφλεξη του κορωνοϊού.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η τρίτη δόση που έχει αρχίσει να γίνεται σε όλο τον κόσμο σε ειδικές ομάδες ώστε ο κορωνοϊός να συναντήσει τείχος ανοσίας.
Το στοίχημα είναι, πάντως, η διατήρηση της ομαλότητας στα νοσοκομεία και η θωράκιση απέναντι στην ανάφλεξη του κορωνοϊού μέσα στους χειμερινούς μήνες.
Κορωνοϊός: Ανησυχία από την έξαρση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη
Η έξαρση της Πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, προκαλεί έντονη ανησυχία στις Υγειονομικές Αρχές, καθώς ασκεί πίεση στα Νοσοκομεία, με τις Εντατικές να γεμίζουν από ανεμβολίαστους.
Τα στοιχεία από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, δεδομένα προκαλούν ανησυχία. Άλλωστε, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης έχει ήδη μπει στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας εντάσσονται, μαζί με τις ΠΕ Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 29/09 και της Πέμπτης 30/09 είναι:
Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 27/09 και της Τρίτης 28/09 Αυξημένη (+41%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 22/09 και Πέμπτης 23/09
«Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη χαρακτηριστικό της επιδημιολογικής εικόνας των λυμάτων ήταν οι διακυμάνσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, γύρω όμως από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου, που σε κάθε περίπτωση αντιστοιχεί σε σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα.. Συνολικά, όμως, και παρατηρώντας στο σχετικό διάγραμμα τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι η τάση είναι αυξητική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Αυτό που βλέπουμε και ερμηνεύουμε ως σημαντική διασπορά στην κοινότητα είναι ένα μείγμα των νοσούντων, στο οποίο περιλαμβάνονται ανεμβολίαστοι, αλλά και εμβολιασμένοι που μπορεί να νοσούν ελαφρά, όπως και νέοι και παιδιά, που μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα νόσησης, αλλά η παρούσα μετάλλαξη του ιού κυριαρχεί στην ομάδα αυτή σε ό,τι αφορά την μεταδοτικότητα», εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου.
Ερωτηθείς αν τα στοιχεία προμηνύουν έντονη επιδημιολογική έξαρση στην πόλη, όπως συνέβη το περσινό φθινόπωρο ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Το περσινό φθινόπωρο δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης, αλλά σημείο αναφοράς και υπόμνησης της σημασίας της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, της αξίας και αναγκαιότητας απαρέγκλιτης τήρησης των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Η ειδοποιός διαφορά συνίσταται στο ότι πλέον το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών λειτουργεί ως ασπίδα στους ίδιους και στο σύστημα υγείας. Πολλοί λιγότεροι χρειάζονται νοσηλεία και θα νοσηλεύονταν σήμερα πολύ λιγότεροι συνάνθρωποί μας στις ΜΕΘ, αν είχαν ακούσει τις εισηγήσεις των ειδικών, αν είχαν σπεύσει να εμβολιαστούν. Σε κάθε περίπτωση η δυναμική της πανδημίας και η διασπορά του ιού στην κοινότητα σήμερα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό σε κανέναν».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.