Αφορολόγητες είναι από σήμερα 1 Οκτωβρίου οι γονικές παροχές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων γαι συγγενείς πρώτουβαθμού έως 800.000 ευρώ. Σχετική ανάρτηση για την παραπάνω εξέλιξη έκανε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ποιες κατηγορίες αφορά
- 1. Σύζυγο του κληρονομούμενου.
- 2. Πρόσωπο το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών.
- 3. Κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, τέκνα αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, τέκνα νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων).
- 4. Κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (παππούδες, εγγόνια).
- 5. Ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.
Τι σχολίασε ο πρωθυπουργός
“Από σήμερα μηδενίζεται για την μεσαία τάξη ο φόρος γονικής παροχής. Οι γονείς δεν χρειάζεται να ξαναπληρώσουν για να μεταβιβάσουν όσα δημιούργησαν στα παιδιά τους. Για ακίνητα αλλά και χρήματα ο φόρος που θα πλήρωναν προστίθεται στην στήριξη που δίνουν στη νεότερη γενιά. Και τα παιδιά τους θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία που με κόπο έφτιαξαν οι γονείς τους.”έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός.
Τι ίσχυε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τις γονικές παροχές
Σήμερα δωρεά έως 150.000 είναι αφορολόγητη. Από 150.001 ευρώ έως και τα 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1% , από τα 300.000 έως και 600.000 ο συντελεστής είναι 5% και για κάθε επιπλέον ποσό ο συντελεστής ανεβαίνει στο 10%.
Για παράδειγμα για μία γονική παροχή 300.000 ευρώ, ο φόρος που έπρεπε να πληρωθεί αντιστοιχούσε στο ποσό των 1.500 ευρώ. Ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του. Οι άτυπες δωρεές χρημάτων φορολογούνται εκτός κλίμακας με μοναδικό συντελεστή 10% και χωρίς αφορολόγητο όριο.