Να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τις επενδυτικές δαπάνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον ίδιο η επιστροφή του ΑΕΠ σε προ πανδημίας επίπεδα θα γίνει νωρίτερα από ότι προβλεπόταν, όμως επεσήμανε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Μιλώντας στο συνέδριο του ΙΟΒΕ διευκρίνισε πως πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ούτως ώστε να στηριχθούν οι στόχοι πολιτικής, επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών. Κατέστησε σαφές πως προφανώς πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή με μακροχρόνιους στόχους γιατί αλλιώς οι αγορές θα αντιδράσουν. Εξήγησε όμως πως οι αγορές θα αντιδράσουν και αν οι στόχοι που επιλέγονται στο δημοσιονομικό πεδίο είναι υπερφιλόδοξοι εξαιτίας των αυστηρών κανόνων που ισχύουν σήμερα.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως για την αντιμετώπιση της φτώχειας πρέπει να υπάρξουν πέντε άξονες κινήσεων.
- 1η. Μείωση των φορολογικών βαρών στην εργασία,
- 2η. Πρόσθετα μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδίως μεταξύ των ομάδων που υποεκπροσωπούνται, όπως γυναίκες, μετανάστες και νέοι.
- 3η. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση που θα πρέπει να αυξήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, αλλά και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του πληθυσμού μπορεί να βοηθήσει στο κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος.
- 4η. Πολιτική πρόνοιας, όχι μόνο διασφαλίζοντας ότι το δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης είναι αρκετά ισχυρό και ευρύ, αλλά και πως παρέχει επίσης τα σωστά κίνητρα.
- 5η. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
«Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου και όλες οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις είναι έτοιμοι να συνεργαστούν περαιτέρω, προκειμένου να διασφαλίσουμε ισχυρή ανάκαμψη και να αναδείξουμε την Ευρώπη ως δύναμη ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής» επισήμανε.