Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το «κοκκίνισμα» της Θεσσαλονίκης στον επιδημιολογικό χάρτη, κάτι το οποίο θα ισχύσει και για Λάρισα, Κιλκίς και Χαλκιδική. Έτσι ο κίνδυνος μέτρων είναι ορατός, με τις αποφάσεις να αναμένονται από αύριο στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Αν η Θεσσαλονίκη τεθεί σε καθεστώς μίνι lockdown, θα ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Τι αλλάζει με τις επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προκύπτει από την Ολομέλεια είναι το εξής: Οι κόκκινες περιοχές, μπαίνουν αυτόματα σε απαγορευτικό, άρα τα νέα μέτρα – σε περίπτωση που αποφασιστούν – θα ανακοινωθούν πιθανότατα από την Πολιτική Προστασία αφού αυτή είναι υπεύθυνη. Δεν υπάρχει περίπτωση κόκκινη περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να μην μπει σε lockdown. Αυτό που αποφασίστηκε σήμερα, είναι ότι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, οι πολίτες θα εισέρχονται μόνο με 3 προϋποθέσεις: ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης ή rapid test.
Να σημειώσουμε ότι η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, ημέρα που θα έχουμε και την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Ήδη την Τρίτη, σε σύσκεψη των επιδημιολόγων όπου εξετάστηκαν οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες, αποφασίστηκε η Θεσσαλονίκη, όπου χθες καταγράφηκαν 435 κρούσματα, να προβιβαστεί σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Λάρισα που την Τρίτη εμφάνισε 183 κρούσματα.
Σημειώνεται εξάλλου ότι η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ το τελευταίο δεκαήμερο είναι ραγδαία. Ειδικά στις ΜΕΘ – COVID η αύξηση ανήλθε σε 24,49%, ενώ στη Μακεδονία -εκτός Θεσσαλονίκης, έφτασε στο 38,46%. Την ίδια ώρα, εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα σε Αττική κατά 58%, Αλεξανδρούπολη 198%, Ξάνθη 166% και Λάρισα 62% Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και σημειώνουν ότι πρέπει να «ανέβει» ο ρυθμός των εμβολιασμών.