Ελλάδα

Ανοσία κορωνοϊός: Οι περιοχές που απειλούνται με lockdown

Ανοσία κορωνοϊός: Οι επιστήμονες βλέπουν πως ο χειμώνας έρχεται και η εμβολιαστική κάλυψη έχει άνιση κατανομή.

Ο κορωνοϊός αναπτύσσεται μέσω των μεταλλάξεων και η ανοσία φαίνεται να αργεί να έρθει. Την ίδια ώρα, την Τρίτη τα κρούσματα του κορωνοϊού ανήλθαν στα 2.978, εκ των οποίων στην Αττική εντοπίστηκαν 560 κρούσματα, και στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 435 κρούσματα. Ακόμη, τα λύματα έδειξαν αύξηση του ιικού φορτίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την εξέταση των λυμάτων, που παρουσιάζουν αύξηση μέχρι και 198%, διαφαίνεται το εύρος των μολυσματικών διαθέσεων της μετάλλαξης, η οποία απ’ ότι φαίνεται, βρήκε τρόπο να υπερπηδήσει τον κυματοθραύστη της Αττικής.

Σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού η Θεσσαλονίκη

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη σημερινή σύσκεψη και μετά από μελέτη των δεικτών σε κάθε περιοχή της χώρας, σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού εντάσσεται η Θεσσαλονίκη, όπως εισηγείται η επιτροπή των επιδημιολόγων.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων είναι ίδια, αλλά η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τους γειτονικούς νομούς που είναι στο κόκκινο είναι μεγάλη και αυτό οδηγεί στην αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αύριο αναμένεται να αποφασιστεί αν η Θεσσαλονίκη θα μπει στο κόκκινο, όπως και και ποιες άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και η Λάρισα.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν ορισμένες από τις περιοχές, όπως είναι οι συχνές επισκέψεις ταξιδιωτών από όμορες χώρες και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

“Ρωγμές” στο τείχος ανοσίας

Σε κάθε περίπτωση, το «τείχος ανοσίας» στην πρωτεύουσα είναι υψηλότερο σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Η εμβολιαστική κάλυψη στην Αττική υπολογίζεται σε 63% επί 3,8 εκατ. πληθυσμού, όταν στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 50%. Παρόλα αυτά, με μια πιο ενδελεχή ματιά στον επιδημιολογικό χάρτη διαπιστώνει κανείς την εμβολιαστική… ποικιλομορφία της Αττικής.

Συγκεκριμένα, ο Βόρειος Τομέας αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα του αποτυπώματος της εκστρατείας «Ελευθερία», καθώς περισσότεροι από επτά στους δέκα κατοίκους της περιοχής έχουν ολοκληρώσει ή αναμένεται να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες τον εμβολιασμό τους έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Αντίστοιχα, η εμβολιαστική κάλυψη στον Νότιο Τομέα αγγίζει το 66% και στον Κεντρικό Τομέα το 65%. Παρ’ όλα αυτά, «πληγές» αποτελούν ο Ανατολικός Τομέας όπου περίπου ένας στους δύο κατοίκους δεν έχει ακόμη κλείσει ραντεβού μέσω του emvolio.gov.gr, ενώ στη Δυτική Αττική – που συγκαταλέγεται στις 10 γεωγραφικές περιοχές της χώρας με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη – το ποσοστό των ανεμβολίαστων αγγίζει το 60%.

Τι γίνεται με την αντοχή του συστήματος υγείας

Η αιτία που οι ειδικοί εμμένουν στην πρόληψη μέσω της εφαρμογής των μέτρων είναι ότι μια σημαντική παράμετρος που καθορίζει τη μολυσματικότητα, εκτός από το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης, είναι ο μέσος αριθμός των επαφών. Και στα αστικά κέντρα είναι μεγαλύτερος. Επιπλέον, ο μέσος όρος της ηλικίας των κατοίκων της πρωτεύουσας είναι τα 41,3 έτη, εντούτοις ο δείκτης γήρανσης είναι ανησυχητικός (125.0), με το ποσοστό των ηλικιωμένων (65 ετών και άνω) να αγγίζει το 17,4%.

Από την άλλη, καθώς η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό νοσοκομειακών κλινών (απλών αλλά και ΜΕΘ), καθίσταται σαφές ότι οι αντοχές του συστήματος Υγείας είναι μεγαλύτερες. Αντιθέτως, η Θεσσαλονίκη – εκτός από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη – περικυκλώνεται από περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο κόκκινο εξαιτίας του… ανίσχυρου «τείχους ανοσίας»: Για παράδειγμα, η εμβολιαστική κάλυψη στη Πέλλα δεν ξεπερνά το 46%, στο Κιλκίς το 41% και στις Σέρρες το 45%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο