Μπορεί πολλοί από μας να μην είχαμε πολυσκεφτεί την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι μας πριν από το 2020, αλλά η πανδημία έφερε στο φως τη σημασία της καθαριότητας όλων των περιοχών του σπιτιού – συμπεριλαμβανομένου του αέρα.
Η αλήθεια είναι ότι η ποιότητα του αέρα μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία από όσο νομίζεις. Πριν από την πανδημία, οι άνθρωποι περνούσαν περίπου το 90 τοις εκατό του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος. Και η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνολική μας ευημερία.
Οι μικρότερες επιπτώσεις της ανθυγιεινής ποιότητας του εσωτερικού αέρα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ερεθισμό των αυτιών, της μύτης και του λαιμού και τη ζάλη – αλλά πιο σοβαρές επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν καρκίνο και αναπνευστικές παθήσεις.
Ποιότητα αέρα: Χρήσιμες συμβουλές για να τη διατηρήσεις σε καλά επίπεδα στο σπίτι σου
Ακολουθούν μερικές ιδέες για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα στο σπίτι σου:
- Αφαίρεσε τους ατμοσφαιρικούς ρύπους
Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσεις οτιδήποτε από το σπίτι σου που προκαλεί υποβάθμιση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα. Για παράδειγμα, εάν έχεις καθαριστικά, χρώματα ή άλλες χημικές ουσίες στο σπίτι, απλά μετάφερε τα στο γκαράζ και έξω από τον κύριο χώρο διαμονής.
- Φέρε καθαρό αέρα
Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο σπίτι μπορεί να είναι τόσο απλή και γρήγορη όσο το άνοιγμα παραθύρων για εξαερισμό. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό, ανάλογα με τον καιρό, την υγρασία, τη ρύπανση, τα επίπεδα γύρης και άλλους παράγοντες.
- Ενημέρωσε τον θερμοστάτη σου
Αναζήτησε ένα θερμοστάτη με λειτουργία κυκλοφορίας. Μερικοί από αυτούς τους θερμοστάτες λειτουργούν με εσωτερικό ανεμιστήρα για 20 λεπτά κάθε ώρα, ενώ άλλοι μπορεί να επιτρέπουν στον ανεμιστήρα να λειτουργεί συνεχώς με μειωμένη ταχύτητα για σταθερή ροή αέρα.
- Αγόρασε ένα ποιοτικό φίλτρο αέρα
Είναι λογικό ότι όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του φίλτρου αέρα, τόσο περισσότερα σωματίδια θα συλλαμβάνει – αλλά το συμπέρασμα είναι ότι μικρότερα σωματίδια θα κάνουν το φίλτρο να φράξει πιο γρήγορα, απαιτώντας συχνότερη αντικατάσταση. Άλλαξε το φίλτρο αέρα κάθε 30 ημέρες περίπου (ή εάν έχεις φίλτρο μεγαλύτερης χωρητικότητας, κάθε έξι μήνες).
- Περιόρισε τα αρωματικά αντικείμενα
Τα αρωματικά κεριά, τα αποσμητικά χώρου και οι διαχυτές που αγαπάς μπορούν στην πραγματικότητα να συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του αέρα στο σπίτι σου. Ορισμένα αντικείμενα από αυτά περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις που μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία σου, προκαλώντας πονοκεφάλους και ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό σας.
- Πάρε φυτά εσωτερικού χώρου
Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις ζωή και οπτικό ενδιαφέρον σε οποιοδήποτε χώρο – αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση του οξυγόνου στο σπίτι και στον καθαρισμό του αέρα. Φιλτράρουν τους ρύπους που προέρχονται από το εσωτερικό του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων αυτών από προϊόντα καθαρισμού, έπιπλα, σκουπίδια, χαλιά, φυσικό αέριο και πολλά άλλα.
- Έλεγξε τους αεραγωγούς μαγειρέματος
Βεβαιώσου ότι οι αεραγωγοί λειτουργούν και ότι καθαρίζεις τους ίδιους και τα φίλτρα τακτικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να εκπέμπεται στον αέρα όταν οι καυστήρες είναι ενεργοποιημένοι.
- Καθάρισε τα χαλιά και τις μοκέτες
Τα χαλιά και οι μοκέτες προσθέτουν άνεση σε ένα σπίτι, αλλά είναι επίσης μια κορυφαία πηγή για τη συλλογή τριχών, βρωμιών, γύρης και άλλων σωματιδίων.