Τα κρούσματα για σήμερα 28/09 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Δευτέρα από τα συνολικά 2.130 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 426 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 325 νέες λοιμώξεις.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ συζητείται η επέκταση και σε άλλους τομείς. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Βασιλακόπουλος: Αναγκαίο το εμβόλιο της γρίπης
Όπως τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, φέτος, λόγω του ανοίγματος της κοινωνίας, είναι αναγκαίο να γίνει εμβολιασμός κατά της γρίπης ιδίως από όσους δεν το πραγματοποίησαν πέρσι. Εξήγησε πως την προηγούμενη χρονιά δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν κατά της πανδημίας αλλά και χάρη στα 4 εκατ. εμβόλια που έγιναν κατά της γρίπης. «Επειδή δεν υπήρχε γρίπη πέρσι δεν υπήρχαν και άτομα με φυσική ανοσία στη γρίπη, μόνο στους εμβολιασμένους υπήρχαν ποσοστά ανοσίας», είπε ο καθηγητής.
Σχετικά με το συνδυασμό της τρίτης 3η δόσης κατά του κορωνοϊού και το εμβόλιο γρίπης, ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος αν χορηγηθούν και τα δύο ταυτόχρονα , ωστόσο συμβουλεύει να υπάρχει κάποια απόσταση μεταξύ των εμβολίων: «Ιατρικά μπορεί να συμβεί, απλά όταν εμβολιάζω προσπαθώ να διεγείρω το ανοσοποιητικό προς μια κατεύθυνση , δεν έχει νόημα να το διεγείρω ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα αν τα κάνει ταυτόχρονα. Καλό θα ήταν όμως να γίνουν με απόσταση 15 ημερών».
Γώγος: Μπορεί να αλλάξει το πρωτόκολλο στα σχολεία
Για τον κορωνοϊό και τα παιδιά μίλησαν σήμερα και ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, και ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, μίλησαν.
Ερωτηθείς για τα κρούσματα στα παιδιά, ο κ. Ανδρέου τόνισε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ πως «έχουν ανεβεί πάρα πολύ, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι αυξημένο το ποσοστό, έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό φαινόμενο», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα κλείσουν κι άλλα τμήματα.
Αναφορικά με το πρωτόκολλο για το «50% συν 1», προσέθεσε πως «όταν ο γονιός αντιληφθεί ότι μέσα στην τάξη υπάρχουν παιδιά θετικά στον κορωνοϊό, δεν θα τα στείλει ο ίδιος».
Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος εξέφρασε πως «τίποτα δεν είναι παγιωμένο, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πρωτόκολλο κίνησης, ένα πρωτόκολλο για να ξεκινήσει η εκπαίδευση. Μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη διασπορά του ιού. Κάτω από 50% δεν μπορεί να λειτουργήσει μια τάξη. Υγειονομικά μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και ίσως το κάνουμε αργότερα αν η διασπορά είναι μεγάλη».
Παράλληλα, ανέφερε πως «πρέπει να προετοιμαζόμαστε, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες το επόμενο διάστημα. Ολα τα νοσοκομεία που είναι δύσκολα και σε δύσκολες περιοχές», δηλώνοντας πως υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθούν νέες κλίνες στα παιδιατρικά τμήματα, ενώ επεσήμανε ότι «γύρω στο 25% των κρουσμάτων καθημερινά είναι παιδιά».
Παυλάκης: Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε επανάληψη του περσινού χειμώνα
Ο κ. Παυλάκης χτύπησε το καμπανάκι λόγω της έξαρσης που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι στις εκεί περιοχές (Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη) πρέπει να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα. «Η Δέλτα δεν χαρίζει κάστανα και δεν σταματιέται παρά μόνο με την διακοπή των ανθρώπινων επαφών. Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως υπογράμμισε ο γιατρός, η επιδημία δεν βρίσκεται στο τέλος της αλλά σε πλήρη ανάπτυξη και αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα φάση. Για αυτό το λόγο προτάσσει την ανάγκη να καθαρίζονται οι εσωτερικοί χώροι και να επισπευθούν οι εμβολιασμοί αναφέροντας σχετικά ότι ακόμα βρισκόμαστε αρκετά πίσω.
Ο κ. Παυλάκης δήλωσε επίσης ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και πως πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα ώστε οι εμβολιασμένοι να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα προνόμια τους. «Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε αποτύχει», ανέφερε.
Όσον αφορά στα κρούσματα στα σχολεία, ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. «Από πέρσι λέγαμε ότι ο ιός μεταδιδόταν στα σχολεία. Όχι όμως όπως η μετάλλαξη Δέλτα. Ο ιός είναι μπροστά».
Τα 3 στοιχεία που προκαλούν ανησυχία
Οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει να πιέζονται σοβαρά, αφού υπάρχει σημαντική αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι το πιο ανησυχητικό για μερικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας είναι ότι η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τους μέσους όρους της υπόλοιπης χώρας.
Μόλις 40-45% εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικά τα όσα αποκάλυψε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», κάνοντας λόγο για ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της τάξεως του 40-45% σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας, ενώ, όπως δήλωσε, αναμένεται και έξαρση των κρουσμάτων την προσεχή περίοδο.
«Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική κατάσταση. Δηλαδή έχουμε μία πτωτική τάση εδώ και μερικές εβδομάδες, συνέπεια του γεγονότος ότι έχουν επιστρέψει παραθεριστές και συνεπώς δεν υπάρχουν τα φαινόμενα της χαλάρωσης κατά τους μήνες της θερινής περιόδου και των διακοπών, αλλά από την άλλη σκοπιά εκτιμούμε ότι θα έχουμε μία έξαρση κρουσμάτων την προσεχή περίοδο, λόγω του γεγονότος ότι θα περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε κλειστούς χώρους. Επίσης είναι ανησυχητικό το γεγονός, ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης είναι μικρότερο από κάποιες άλλες, είναι σχετικά χαμηλό τάξης μεγέθους 40 και 45%. Και είναι οι περιφερειακές ενότητες, στις οποίες ήδη παρατηρείται μία έξαρση, παρότι ακόμα βρισκόμαστε στο μήνα Σεπτέμβριο και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν έχουν αυξήσει σημαντικά τη μολυσματικότητα του ιού», υπογράμμισε ο κ. Παρασκευής.
Πάνω από το 1% ο δείκτης θετικότητας σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα
Κατ’ επέκταση, δημιουργείται και θέμα με τον δείκτη θετικότητας, αφού σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας βρίσκεται πάνω από το 1%, «πονοκεφαλιάζοντας» τους ειδικούς.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε, για τη Βόρεια Ελλάδα πως ο δείκτης θετικότητας σε κάποιες περιοχές είναι πάνω από το 1. «Στην Πιερία είναι 1,13% ο δείκτης θετικότητας, στην Ημαθία είναι 1,15%, στην Πέλλα 1,09%, στην Καστοριά 1,14%, στην Ξάνθη 1,30%, στη Δράμα 1,22%, στη Θεσσαλονίκη 1,10%. Δηλαδή μιλάμε για μια περιοχή με σχεδόν 1,7 εκατ. κατοίκους», τόνισε.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τζάνακη, «ο πληθυσμός θα πρέπει να τρέξει να εμβολιαστεί, ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών, προλαβαίνει ακόμα και τώρα καθώς αυτό θα κρατήσει δύο με τρεις εβδομάδες. Αρα πρώτα ο εμβολιασμός, δεύτερον τα ατομικά μέτρα προστασίας και τρίτον η αποφυγή των κοινωνικών επαφών», επισημαίνοντας πως «επειδή τα προηγούμενα κύματα χτύπησαν πάρα πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει ένα τείχος φυσικής ανοσίας γύρω στο 20% με 25%. Θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά».
Ανησυχία και για την αύξηση στους διασωληνωμένους
Πέραν της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη βόρεια Ελλάδα, προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες και η αύξηση των διασωληνωμένων, ο αριθμός των οποίων παραμένει σταθερά υψηλός.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι χθες παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με τους 333 του Σαββάτου, φτάνοντας στους 337. Παράλληλα, περισσότεροι σε σχέση με το Σάββατο είναι και οι θάνατοι, μιας και το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 24 άνθρωποι.