Αθλητισμός

28 Σεπτεμβρίου: Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια ο Κώστας Κεντέρης έγινε «Αίολος»

28 Σεπτεμβρίου: Στις 28 Σεπτεμβρίου του μακρινού 2000, ο Κώστας Κεντέρης έγραψε ιστορία με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στα 200 μ., στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 20 χρόνια, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000, ο Κώστας Κεντέρης έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην κούρσα των 200 μ..

28 Σεπτεμβρίου: Τα ρεκόρ ήταν πολλά

Ο Κεντέρης ήταν ο μοναδικός λευκός στον αγώνα και ο τρίτος στην ιστορία των Αγώνων που τερμάτισε στην πρώτη θέση.

Επίσης, ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες για Έλληνα αθλητή από το 1912 στη Στοκχόλμη, όπου ήταν πρώτος ο Κώστας Τσικλητήρας στο μήκος άνευ φοράς.

Κατέκτησε το πρώτο μεταπολεμικό μετάλλιο στον στίβο, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη, όπου ήταν χάλκινος ο Γιώργος Ρουμπάνης στο επί κοντώ.

Το ατύχημα

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ο Κεντέρης ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ελληνικής ομάδας, μία από τις μεγαλύτερες μας ελπίδες για μετάλλιο και φημολογούνταν πως θα ήταν και ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Έναρξης.

Τα όσα ακολούθησαν είναι λίγο ή πολύ γνωστά. Παραμονή των Αγώνων, στις 12/08, ο Έλληνας δρομέας και η Κατερίνα Θάνου δεν μπόρεσαν να παραστούν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ.

Αμφότεροι ισχυρίστηκαν ότι έπεσαν θύματα τροχαίου την ώρα που πήγαιναν στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ ο Κεντέρης τόνισε πως είχαν δεχτεί την κλήση για το αντί-ντόπινγκ τεστ μια ώρα πριν τον έλεγχο.

Οι δυο αθλητές αποχώρησαν από τους Αγώνες στις 18/08. Στις 26 Ιουνίου 2006 οι αθλητές ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου δεχόμενοι την παραβίαση του κανονισμού αντί-ντόπινγκ και την απουσία τους από τρεις ελέγχους από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2004.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, μαζί με την Κατερίνα Θάνου, αθωώθηκε ομόφωνα σε δεύτερο βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Τι κάνει σήμερα ο Κώστας Κεντέρης

Πριν από λίγα χρόνια, λεγόταν πως ο Κώστας Κεντέρης ζούσε μόνιμα στη Γαλλία, για προσωπικούς λόγους. Η σταθερή του βάση, πάντως, είναι στο Μικρό Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια, μαζί με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του. Στο χωριό δραστηριοποιείται σε μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, το «Μικρό Πάπιγκο 1700», το οποίο ανήκε στην οικογένεια της συζύγου του και εκείνος βοήθησε στην επέκτασή του. Το 2011, όταν η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να καλέσει στην υπηρεσία τους ολυμπιονίκες που είχαν πάρει τιμητική θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί των προνομίων και των υποχρεώσεών του.