Το πρώτο exit poll το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, αποκάλυψε τον συσχετισμό δυνάμεων που θα αποτυπωθεί στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματισθεί, αλλά και στο Bundestag, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σύμφωνα με αυτό, τα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ισοψηφούν με 25%.
Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 15%.
Την ίδια ώρα, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι ακροδεξιοί (AFD) συγκεντρώνουν 11%.
Tο αριστερό Die Linke καταφέρνει να περάσει στη γερμανική Βουλή με 5%.
Η πρώτη προσέγγιση για την κατανομή των εδρών με βάση το exit poll
Το ποσοστό που συγκεντρώνει το CDU είναι το χαμηλότερο ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες μεταπολεμικά, ενώ για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό.
Ήδη και οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν ότι θα είναι οι νικητές. Ο γενικός γραμματέας του CDU ανακοίνωσε ότι η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων είναι εφικτή, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD ανακοίνωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται και ο Σολτς θα είναι καγκελάριος.
Γερμανικές εκλογές: Ένα δεύτερο exit poll για το κανάλι ZDF δίνει προβάδισμα στο SPD του Όλαφ Σολτς με 26%, ενώ το CDU ακολουθεί με 24%.
Λόγω του τεράστιου αριθμού Γερμανών πολιτών που επέλεξαν την επιστολική ψήφο, τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται πολύ αργά απόψε ή ακόμα και αύριο το πρωί. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίον τα προγνωστικά δεν πρέπει προς το παρόν να θεωρούνται απολύτως ασφαλή.
Η Γερμανία ψήφισε, αλλά ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα μπορεί σύντομα να μετακομίσει στην Καγκελαρία.
Αυτό σημαίνει ότι η Ένωση χάνει μεν μεγάλο ποσοστό από τις εκλογές του 2017, αλλά ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε οι Πράσινοι καταφέρνουν να επωφεληθούν.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο – ανάμεσά τους και η καγκελάριος Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.
Γερμανικές εκλογές: Τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα;
Όπως σημειώνει η DW, τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης «παίζονται».
Μία επιλογή είναι ο «μεγάλος συνασπισμός». Να συμμαχήσουν δηλαδή SPD και CDU/CSU, όπως συμβαίνει από το 2013. Άλλωστε, σε αυτή «συνεργασία» οφείλει η Άνγκελα Μέρκελ τις τρεις από τις τέσσερις θητείες της στην καγκελαρία.
Η δεύτερη επιλογή είναι ένας τριμερής συνασπισμός με το CDU/CSU, τους Πράσινους και το FDP στην κυβέρνηση.
Εναλλακτικά το SPD θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους Πράσινους και το FDP.
Πάντως διευκρινίζεται ότι η εκλογή του νέου καγκελάριου από το Bundestag δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός. Αυτό μπορεί να πάρει από βδομάδες έως και μήνες.