Οικονομία

Επικεφαλής ΔΝΤ: Κατηγορεί το γραφείο του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας για χειραγώγηση

Επικεφαλής ΔΝΤ: Η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατηγορεί το γραφείο του πρώην προέδρου της Παγκόσμια Τράπεζας για χειραγώγηση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατηγορεί το γραφείο του πρώην προέδρου της Παγκόσμια Τράπεζας για χειραγώγηση.

Η κα. Γκεοργκίεβα στράφηκε εναντίον μιας ανεξάρτητης έκθεσης σχετικά με τον φερόμενο ρόλο της σε ένα σκάνδαλο «χειραγώγησης δεδομένων» προς όφελος της Κίνας, ενώ εκείνη βρισκόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα, λέγοντας πως περιείχε «θεμελιώδη λάθη» και χρησιμοποίησε υπαινιγμούς ως δεδομένα.

Τι ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κατηγόρησε το γραφείο του πρώην προέδρου της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ για χειραγώγηση, λέγοντας πως το γραφείο του είχε προτείνει να συμπεριληφθούν τα στοιχεία από το Χονγκ Κονγκ στη σειρά κατάταξης της Κίνας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2018 προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Κίνας.

Η Γκεοργκίεβα, η οποία δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, επέκρινε την έκθεση, την οποία συνέταξε η νομική εταιρεία WilmerHale, σε μια δήλωση προς το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο εξετάζει το θέμα.

ΔΝΤ

Το ΔΝΤ ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 όπως κυρώθηκε στο Φεκ 315 και τον Αναγκαστικό Νόμο 766  στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ κατόπιν συνομολόγησης 29 Χωρών που είχαν συμβάλει στο 80% του κεφαλαίου. Η ίδρυση του Οργανισμού αυτού είχε προπαρασκευαστεί κατά τη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοδοτική Συνδιάσκεψη που συνήλθε στο Μπρέτον Γουντς, του Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, ενάμισι χρόνο πριν, από 1ης Ιουλίου μέχρι 22 Ιουλίου του 1944. Έδρα του Οργανισμού ορίσθηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.

Κύριος σκοπός του εν λόγω οργανισμού είναι η προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών με ισόρροπη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Για τον σκοπό αυτό προωθούνται συγκεκριμένα μέτρα, ή οσάκις κρίνεται αναγκαίο αποφασίζονται ιδιαίτερα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η ενιαία διαδικασία ομαλής προσαρμογής εκάστου κράτους μέλους στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
  • Διεθνείς διαβουλεύσεις σε περιπτώσεις σημαντικών αλλαγών των ακολουθουμένων συναλλαγματικών πρακτικών.
  • Επιβολές ορισμένων περιοριστικών συναλλαγματικών μέτρων και τέλος
  • Άρση των παραπάνω περιοριστικών μέτρων κατόπιν διαπιστωμένης βελτίωσης οικονομικής θέσης του συγκεκριμένου κράτους-μέλους.

Ανώτατο διοικητικό όργανο του ΔΝΤ είναι το λεγόμενο «Συμβούλιο των Διοικητών» στο οποίο εκπροσωπείται κάθε κράτος μέλος μ΄ ένα Διοικητή και έναν αναπληρωματικό για πέντε συνεχή έτη. Το Συμβούλιο αυτό συνέρχεται μία φορά ετησίως στη λεγόμενη “Τακτική Σύνοδο”. Κατά τη διάρκεια της συνόδου αυτής εγκρίνονται τα πεπραγμένα του Οργανισμού, εκλέγονται νέοι διευθυντές, ενώ λαμβάνονται διάφορες αποφάσεις όπως π.χ. τυχόν αλλαγή ισοτιμιών, περί εισόδου νέων μελών, κ.λπ.

Πολλές από τις εξουσίες του Συμβουλίου των διοικητών έχουν σήμερα μεταβιβαστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελεί τον αμέσως υφιστάμενο όργανο του ΔΝΤ. Ο Διοικητικός Διευθυντής του Συμβουλίου προΐσταται του Εκτελεστικού Συμβουλίου καθώς και όλου του προσωπικού του Οργανισμού που υπολογίζεται περίπου στα 4000 άτομα από 180 και πλέον χώρες. Σημειώνεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο ασχολείται κυρίως με θέματα τρέχουσας φύσεως του Οργανισμού αφού για τα σημαντικότερα επιλαμβάνεται αυτό τούτο το Συμβούλιο των Διοικητών.