Όσα αναφέρονται στη δικογραφία για τις κακώσεις που υπέστη ο αλβανικής καταγωγής βαρυποινίτης από τους βασανισμούς – Η εκδίκαση της έφεσης, που είχαν καταθέσει οι καταδικασθέντες σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, διεκόπη και πρόκειται να ξεκινήσει πάλι στις 29 Σεπτεμβρίου.
Ο εφιάλτης της εκδίκησης διαδραματίστηκε στα κελιά όπου καταγράφηκαν σοκαριστικές πράξεις βίας. Στις τελευταίες σελίδες της δικογραφίας, μέρος της οποίας παρουσιάζει το protothema.gr, αποκαλύπτονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε ο αλβανικής καταγωγής βαρυποινίτης, Ιλίε Καρέλι. Βασανίστηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους τον Φυλακών Νιγρίτας λίγο καιρό αφότου είχε σκοτώσει στις Φυλακές Μαλανδρίνου δεσμοφύλακα, με αυτοσχέδιο μαχαίρι.
Η εκδίκαση της έφεσης, που ειχαν καταθέσει οι καταδικασθέντες σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, διεκόπη και πρόκειται να ξεκινήσει πάλι στις 29 Σεπτεμβρίου.
Η υπόθεση εκτυλίχθηκε το 2014, βάζοντας 14 σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο εδώλιο. Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι ο βαρυποινίτης Καρέλι πέθανε λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του. Συγκεκριμένα, όπως διατείνονται, έφυγε από ισχαιμικό επεισόδιο, όχι αποκλειστικά από τους βασανισμούς.
Στη δικογραφία, από την άλλη, αναφέρεται ότι το δικαστήριο «για τον σχηματισμό της κρίσης έλαβε υπόψη την ατροδικαστική έκθεση».
Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι από τη νεκροτομή διαπιστώθηκε κεφαλή επικράνιος αιμορραγία, ενώ αποκαλύπτεται ότι ο Καρέλι έφερε σε πάνω από 30 σημεία εκδορές και κακώσεις.
Η εκδίκηση
Το δικαστικό συμβούλιο με το βούλευμα των 60 σελίδων απέδιδε τον βασανισμό στην εκδίκηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων για τη δολοφονία συναδέλφου τους, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Ο Καρέλι είχε σκοτώσει τον σωφρονιστικό Γιώργο Τσιρώνη, πλήττοντάς τον με πολλαπλά τραύματα μέσα από το κελί του και χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι.
Οι υπάλληλοι που χτύπησαν τον κρατούμενο υποδεικνύονται από τρεις εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι ομολόγησαν και υπέδειξαν και τους συναδέλφους τους.
Το καρδιακό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Καρέλι και το ισχαιμικό επεισόδιο που ακολούθησε μέσα στο κελί χαρακτηρίστηκε από τους κατηγορούμενους μοναδική και κύρια θανάτου του. Μάλιστα αυτό υποστήριξαν και τρεις ιατροδικαστές, οι οποίοι κλήθηκαν από τους κατηγορούμενους και κατέθεσαν στην ανάκριση.
Σοβαρές ευθύνες είχαν, όπως υπενθυμίζεται, επιρριφθεί από το δικαστικό συμβούλιο Σερρών στον τότε διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή.
Οι στεφανιαίες αρτηρίες του, όπως αναφέρεται, παρουσιάζανε κακώσεις.
Ο ιατροδικαστής, Μήνας Γεωργιάδης, σύμφωνα με τη δικογραφία, εξεταζόμενος κατέθεσε ότι ο Καρέλι απεβίωσε συνέπεια ισχαιμικών αλλοιώσεων μυοκαρδίου, ενώ σημειώνεται ότι ο θάνατός του ανήκει στην κατηγορία του αιφνίδιου.
«Οι μεθοδευμένοι βασανισμοί από τους κατηγορούμενους συνδέονται χρονικά με τον θάνατό του. Προκλήθηκε στο θύμα έντονο στρες και πόνος, που ενεργοποίησαν τον μηχανισμό του ισχαιμικού επεισοδίου. Ο θάνατος του Καρέλι δεν οφείλεται μόνο στην ισχαιμία του μυοκαρδίου αλλά και στις κακώσεις», τονίζεται, ακόμη, σε άλλο μέρος της δικογραφίας.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από πέντε χρόνια, έξι εκ των κατηγορούμενων δεσμοφυλάκων καταδικάστηκαν σε κάθειρξη πέντε ετών, άλλοι τρεις σε κάθειρξη έξι ετών, και οι υπόλοιποι τρεις, μεταξύ αυτών ένας αρχιφύλακας κι ένας υπαρχιφύλακας, σε κάθειρξη επτά ετών.
Το χρονικό του θανάτου
Τα 97 λεπτά μέσα στο «ψυγείο» των φυλακών ήταν αρκετά για να βασανιστεί μέχρι θανάτου ο 42χρονος τότε Καρέλι που δεν πρόλαβε να ζήσει πάνω από 7,5 ώρες μέσα στο κατάστημα των φυλακών Νιγρίτας, δηλαδή από την ώρα εισαγωγής του στις 15.40 μέχρι την ώρα που βρέθηκε νεκρός 23.15, παρότι δεν αποκλείεται να πέθανε νωρίτερα, αφού στο κελί του οδηγήθηκε χτυπημένος στις 18.38.
Όπως ανέφερε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, παραπέμθηκαν για κακούργημα 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και για πλημμέλημα ο διευθυντής των φυλακών (υπόθαλψη εγκληματία).
Ο Καρέλι διαπιστώθηκε ότι έφερε συνεχή χτυπήματα σε όλο του το σώμα, ακόμη και στα σημεία όπου ήδη είχε κακώσεις. Μεταξύ των χτυπημάτων ήταν και το βρέξιμο με παγωμένο νερό από τους σωφρονιστικούς μέσα στην αίθουσα αναμονής, το χαρακτηριζόμενο «ψυγείο» των φυλακών.
Τα βασανιστήρια είχαν και συνέχεια: τον τοποθετούν στο κελί του σοβαρά τραυματισμένο, σε σημείο που να μην έχει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια του, την ώρα που η θερμοκρασία στον χώρο δεν ξεπερνούσε τους 10 βαθμούς Κελσίου.
Οι δικαστές των Σερρών είχαν εστιάσει στη μέθοδο του βασανισμού «φάλαγγα» και στο νομικό σκέλος του βουλεύματος τονίστηκε πως επρόκειτο για χρήση συστηματικών τρόπων βασανισμού.
«Χρησιμοποίησαν μία αυτοσχέδια πλεξούδα με σεντόνι, η οποία είχε κατασχεθεί στο παρελθόν από έρευνες σε κελιά κρατουμένων. Με αυτή επέφεραν πολλαπλά χτυπήματα, με μεθοδικότητα και οργανωμένο τρόπο σε χώρο,ο οποίος δεν βιντεοσκοπούνταν, καταδήλως διότι δεν θα ήταν δυνατόν ευχερώς να διερευνηθεί εκ των υστέρων ποιος προέβη σε συγκεκριμένες πράξεις, τόσο στις γάμπες όσο στα οπίσθια και στα πέλματα», αναφερόταν στη δικαστική απόφαση.