Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 24/9: Ανησυχία των ειδικών για τα παιδιά

Κρούσματα σήμερα 24/9: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 24/9 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Πέμπτη από τα συνολικά 2.125 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 403  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 345. Την Κυριακή τα κρούσματα ανήλθαν στα 1.305, εκ των οποίων τα 230 εντοπίστηκαν στην Αττική και 226 εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ συζητείται η επέκταση και σε άλλους τομείς. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.

Βατόπουλος για «50%+1» στα σχολεία: Ισως τροποποιηθεί

«Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μην κλείνουν τα σχολεία. Πέρυσι το κύριο εργαλείο που είχαμε, ήταν τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό λειτούργησε τα δύο πρώτα χρόνια αλλά είναι κακό για τη λειτουργία», τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Βατόπουλος, επισημαίνοντας πως «έχουμε τα test και τα εμβόλια».

Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε στη συνέχεια, ο κ. Βατόπουλος «το 50% συν 1 έχει να κάνει με το λειτουργικό, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Το ευκολότερο θα ήταν ότι με δύο κρούσματα κλείνουν τα σχολεία. Προσπαθούμε με τα test να εντοπίζονται τα κρούσματα. Αν δούμε ότι αυτό δεν περπατάει, θα τροποποιηθεί η στρατηγική».

Γώγος: Μπορεί να αλλάξει το πρωτοκόλλο στα σχολεία

Για τον κορωνοϊό και τα παιδιά μίλησαν σήμερα και ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, και ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, μίλησαν.

Ερωτηθείς για τα κρούσματα στα παιδιά, ο κ. Ανδρέου τόνισε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ πως «έχουν ανεβεί πάρα πολύ, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι αυξημένο το ποσοστό, έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό φαινόμενο», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα κλείσουν κι άλλα τμήματα.

Αναφορικά με το πρωτόκολλο για το «50% συν 1», προσέθεσε πως «όταν ο γονιός αντιληφθεί ότι μέσα στην τάξη υπάρχουν παιδιά θετικά στον κορωνοϊό, δεν θα τα στείλει ο ίδιος».

Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος εξέφρασε πως «τίποτα δεν είναι παγιωμένο, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πρωτόκολλο κίνησης, ένα πρωτόκολλο για να ξεκινήσει η εκπαίδευση. Μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη διασπορά του ιού. Κάτω από 50% δεν μπορεί να λειτουργήσει μια τάξη. Υγειονομικά μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και ίσως το κάνουμε αργότερα αν η διασπορά είναι μεγάλη».

Παράλληλα, ανέφερε πως «πρέπει να προετοιμαζόμαστε, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες το επόμενο διάστημα. Ολα τα νοσοκομεία που είναι δύσκολα και σε δύσκολες περιοχές», δηλώνοντας πως υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθούν νέες κλίνες στα παιδιατρικά τμήματα, ενώ επεσήμανε ότι «γύρω στο 25% των κρουσμάτων καθημερινά είναι παιδιά».

Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλος του έτους 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή θα διπλασιαστούν και είπε: «Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα».

Όπως είπε, στα σχολεία δε χρησιμοποιούνται όλα τα «όπλα» όπως οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός.

Μιλώντας για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δέχτηκε σφοδρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα».

Διευκρίνισε ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών. Την κατάσταση αυτή απέδωσε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και στη υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Παυλάκης: Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε επανάληψη του περσινού χειμώνα

Ο κ. Παυλάκης χτύπησε το καμπανάκι λόγω της έξαρσης που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι στις εκεί περιοχές (Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη) πρέπει να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα. «Η Δέλτα δεν χαρίζει κάστανα και δεν σταματιέται παρά μόνο με την διακοπή των ανθρώπινων επαφών. Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως υπογράμμισε ο γιατρός, η επιδημία δεν βρίσκεται στο τέλος της αλλά σε πλήρη ανάπτυξη και αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα φάση. Για αυτό το λόγο προτάσσει την ανάγκη να καθαρίζονται οι εσωτερικοί χώροι και να επισπευθούν οι εμβολιασμοί αναφέροντας σχετικά ότι ακόμα βρισκόμαστε αρκετά πίσω.

Ο κ. Παυλάκης δήλωσε επίσης ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και πως πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα ώστε οι εμβολιασμένοι να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα προνόμια τους. «Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε αποτύχει», ανέφερε.

Όσον αφορά στα κρούσματα στα σχολεία, ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. «Από πέρσι λέγαμε ότι ο ιός μεταδιδόταν στα σχολεία. Όχι όμως όπως η μετάλλαξη Δέλτα. Ο ιός είναι μπροστά».

Σύψας: Το καλοκαίρι του 2022 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, μίλησε σήμερα για την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, εκφράζοντας προσδοκίες ότι το καλοκαίρι του 2022 θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα όπως παλιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέσα από την μονάδα Covid του «Λαϊκού», τόνισε ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού και όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα».

Ο ίδιος ανέφερε πως οι γονείς «θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την Covid», υπενθυμίζοντας τη long-Covid που φέρνει «τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα, όπως πνεύμονες, καρδιά».

Ο κ. Σύψας ρωτήθηκε και πότε θα τελειώσει η πανδημία. Όπως εκτίμησε, το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.

Πότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε τις μάσκες

«Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε» τόνισε χαρακτηριστικά αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επεσήμανε πως τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες. «Μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ», ανέφερε.

Παράλληλα, η κα Παγώνη προέταξε την ανάγκη να τοποθετηθούν συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία και τόνισε πως «ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα» αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά 21% στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ενώ για τις ηλικίες 12-15 έχει εμβολιαστεί το 13%. «Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι παιδίατροι», πρόσθεσε.

Σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας, η κα Παγώνη έκανε λόγο για ένα δύσκολο τρίμηνο μέχρι το τέλος τους έτους, ενώ αποκάλυψε πως θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και την άνοιξη του 2022.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, η παραλλαγή Δ άλλαξε τα δεδομένα και συνδυασμό με τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και την απόσταση που υπάρχει από το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, δεν θα μας επιτραπεί να χαλαρώσουμε σύντομα: «Ο ιός μας νίκησε τον Αύγουστο λόγω της μετάλλαξης Δ», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο