Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας. Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, το μήνυμα πως το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να περάσει από τον 19ο στον 21ο αιώνα.
«Πρόταγμα της κυβέρνησης, αλλά και απαραίτητος όρος εθνικής επιβίωσης είναι η υλοποίηση μιας ευρείας μεταρρύθμισης στη χώρα. Στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι και η πλήρης αλλαγή του υπουργείου Εξωτερικών», τόνισε εισαγωγικά ο Νίκος Δένδιας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε διαδικτυακά από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
“Ο πρώτος άξονας εκφράζεται με τον νέο οργανισμό”
Αναλυτικά, ο υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε τους δύο άξονες μεταρρύθμισης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου εξωστρέφειας: «Ο πρώτος άξονας εκφράζεται με τον νέο οργανισμό που εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο. Ο οργανισμός, μεταξύ άλλων, νομοθετεί το αυτονόητο, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ενσωματώνει στη δομή του υπουργείου την οικονομική διπλωματία, τη δημόσια διπλωματία και τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού. Ενοποιεί δηλαδή το διπλωματικό έργο.
Παράλληλος άξονας είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών που παρέχονται από το υπουργείο, μέσα από την αλλαγή φιλοσοφίας και την ψηφιοποίηση, ώστε οι υπηρεσίες να καταστούν φιλικές και προσβάσιμες, χωρίς μάλιστα να απαιτείται η φυσική παρουσία».
Σχετικά με τον δεύτερο άξονα
Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη, για τη βοήθεια στην υλοποίηση του δεύτερου άξονα. Εστιάζοντας στον δεύτερο άξονα, ανέφερε ότι «ξεκινήσαμε από την πλήρη αλλαγή του τρόπου παροχής μεταφραστικών υπηρεσιών. Καταργήσαμε το σοβιετικό μοντέλο του κρατικού μονοπωλίου μεταφράσεως, που επετύγχανε συγχρόνως τρεις στόχους: να παρέχει άθλιες υπηρεσίες στον πολίτη, να σωρεύει ζημιές στον προϋπολογισμό του υπουργείου και στο κράτος, και να απασχολούνται μέσα από μια άχρηστη γραφειοκρατική διαδικασία άνω των 30 διοικητικών υπαλλήλων».
Επιπροσθέτως, ανέφερε πως, ήδη, από την 1η Σεπτεμβρίου, λειτουργεί η νέα, ψηφιοποιημένη διαδικασία επίσημης μετάφρασης εγγράφων και ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους θα λειτουργεί, σε όλες τις προξενικές αρχές, η διαδικασία απευθείας καταχώρησης του συνόλου των ληξιαρχικών πράξεων στο Μητρώο Πολιτών, καθώς και ότι, τους πρώτους μήνες του 2022, θα λειτουργούν ψηφιοποιημένες όλες οι διαδικασίες των προξενικών υπηρεσιών.
Σχετικά με την αναμόρφωση της οικονομικής διπλωματίας
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στο ζήτημα της οικονομικής διπλωματίας. «Γνώμονας για την προώθηση της Οικονομικής Διπλωματίας είναι η αναμόρφωσή της, ώστε να υπηρετηθεί η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων», ανέφερε.
Σε αυτό το πρίσμα, επισήμανε πως δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, μια ενιαία δομή, η οποία ενσωματώνει όλες τις οργανικές μονάδες της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας. Επίσης, σημείωσε πως έχουν τεθεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών δύο αμιγώς εξωστρεφείς οργανισμοί, το Enterprise Greece και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).
Σε ό,τι αφορά το Enterprise Greece, είπε πως το νέο του σχήμα προσανατολίζεται στη λογική του one-stop shop. Όσον αφορά τον ΟΑΕΠ, είπε ότι θα παρέχει προϊόντα ασφάλισης εξαγωγών και εξαγωγικές πιστώσεις, με σκοπό τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια αυτή, υπογράμμισε, τον κομβικό ρόλο επιτελούν ο υφυπουργός, Κώστας Φραγκογιάννης και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Γιάννης Σμυρλής.
“Βασική επιδίωξη του ανασχεδιασμού του υπουργείου είναι η αξιοποίηση του δικτύου των Γραφείων Οικονομικών”
Ο Νίκος Δένδιας έκανε ειδική μνεία στο δίκτυο των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. «Βασική επιδίωξη του ανασχεδιασμού του υπουργείου είναι η αξιοποίηση του δικτύου των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Προωθούμε την αναδιάρθρωση των Γραφείων αυτών, βάσει χωρών-στόχων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως η ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού συνιστά μέγιστη πρόκληση. «Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί η δημιουργία μίας ενιαίας πύλης εξωστρέφειας. Με κριτήριο την αποτελεσματική λειτουργία της, αναδιαρθρώθηκε και το σκέλος της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, που είχε πάψει να υπάρχει εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Συνιστά ένα κατ’ εξοχήν εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», εξήγησε.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στη «στοχευμένη διπλωματία των εμβολίων», αναφέροντας ότι έχουν γίνει ήδη δωρεές σε χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Ιορδανία, η Λιβύη, η Τυνησία, η Κένυα και η Ρουάντα, ενώ ακολουθούν η Γκαμπόν και η Γκάμπια.
Σχετικά με το Enterprise Greece
Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων καταρτίστηκε, επίσης, το πρώτο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, επισήμανε. Στο Σχέδιο αυτό, ενσωματώνονται οι δράσεις των πρεσβειών και τα επιχειρησιακά σχέδια του Enterprise Greece και του ΟΑΕΠ. Έχουν ενσωματωθεί ακόμη οι συνέργειες με άλλα υπουργεία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των εφοδιαστικών αλυσίδων και των αγροδιατροφικών προϊόντων.
Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις, βασίζεται σε μια νέα νοοτροπία και σε μια σταθερή στρατηγική και ότι στοχεύει να συμπεριλάβει όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας.
Εκτίμησε μάλιστα πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης των δυνατοτήτων για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής εξαγωγικής επιχειρηματικότητας και τόνισε ότι η επιτυχία αυτού του στόχου είναι απαραίτητος όρος της οικονομικής μας επιβίωσης.