Οικονομία

Ανάπτυξη: Αυξάνονται οι προσδοκίες για αύξηση της έως το 2022

Ανάπτυξη: Αυξάνονται οι προσδοκίες για αύξηση της ανάπτυξης το 2022 σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank στο Reuters σχετικά με την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

Αυξάνονται οι προσδοκίες για αύξηση της ανάπτυξης το 2022 σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank στο Reuters σχετικά με την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.«Η αναβάθμιση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές, από τη DBRS αναμένεται να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για μία επάνοδο στην επενδυτική διαβάθμιση το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ράινερ Γκούντερμαν.

Τι ανέφερε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριέλαβε κατ’ εξαίρεση πέρυσι τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων λόγω της πανδημίας. Όταν λήξει το πρόγραμμα αυτό το επόμενο έτος, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο τακτικό πρόγραμμα της ΕΚΤ απαιτεί τουλάχιστον μία επενδυτική διαβάθμιση . Σημειώνεται ότι ο DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα την Παρασκευή στη βαθμίδα ΒΒ, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση, με θετικές προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή μία περαιτέρω αναβάθμιση.

DBRS: Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε BB

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB με θετική τάση από τη βαθμίδα BB με σταθερή τάση κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας φέτος και για μείωση του ποσοστού δανείων.

Τι ανέφερε ο οίκος DBRS σε αξιολόγηση

Η αναβάθμιση των αξιόχρεου «αντανακλά τη θετική άποψη του DBRS για τις δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις πριν από την πανδημία που έφεραν τη χώρα σε θέση να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα τις συνεχιζόμενες προκλήσεις», σημείωσε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

«Αν και παραμένει υψηλή η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, ο DBRS θεωρεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει δεσμευμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή όταν υποχωρήσει ο αντίκτυπος της πανδημίας και θα συμμορφωθεί πλήρως με τις οδηγίες των ευρωπαϊκών θεσμών όταν επανέλθουν οι στόχοι», αναφέρει ο οίκος. Για το δημόσιο χρέος αναφέρει ότι παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, «αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που περιορίζουν τον κίνδυνο», καθώς η Ελλάδα ωφελείται από την ευνοϊκή διάρθρωσή του, με τον επίσημο τομέα να κατέχει περίπου το 80% του χρέους και το μεγαλύτερο μέρος του να έχει πολύ χαμηλά επιτόκια.