Η κατάσταση με την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο- και, ως εκ τούτου, και στην Ελλάδα- είναι αρκετά σαφής: παρά το γεγονός πως υπάρχουν τα εμβόλια και αν και μόλις «βγήκαμε» από το καλοκαίρι (όταν και η μεταδοτικότητα, λόγω του γεγονότος πως καθόμαστε σ’ εξωτερικούς χώρους, βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα), η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, και τα ημερήσια κρούσματα, όπως και οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι, έχουν πάρει την ανιούσα.
Αυτή η άνοδος- και με δεδομένο πως μπροστά μας έχουμε χειμώνα, όπου και αναμένεται επιδείνωση της γενικότερης κατάστασης- έχει προβληματίσει όλα τα κράτη για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν από δω και πέρα.
Στο προσκήνιο, φυσικά, είναι η 3η δόση του εμβολίου για το σύνολο του πληθυσμού, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς και περνώντας, εν συνεχεία, στους μεγαλύτερους ηλικιακά (85+), μετά στην επόμενη ομάδα (80-85) και ούτω καθεξής.
Ήδη στη χώρα μας η ειδική πλατφόρμα για σχεδόν 300.000 άτομα έχει ανοίξει, καθώς μην ξεχνάμε πως οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τον Δεκέμβρη-Γενάρη και το 6μηνο (μετά την πάροδο του οποίου αρχίζουν να «φθίνουν» τα αντισώματα) έχει παρέλθει.
Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι τι θα γίνει με όσους είχαν κάνει πρώτη και δεύτερη δόση με το σκεύασμα της AstraZeneca, μια και δεν υπάρχουν πλέον άλλες δόσεις ΑΖ. Το ίδιο ισχύει και για το Johnson & Johnson, καθώς μην ξεχνάμε πως το συγκεκριμένο είναι μονοδοσικό εμβόλιο, επομένως δεν μπορεί να γίνει 2η δόση με το ίδιο.
Και, δεν πρέπει να παραλείψουμε ν’ αναφέρουμε ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο, αφού με τη μέθοδο του αδενοϊού (AstraZeneca και J & J, δηλαδή) έχουν εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου.
Η αναμνηστική- όπως αναφέρεται η 3η δόση- θα γίνει μόνο με mRNA εμβόλια στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. MRNA είναι, φυσικά, το σκεύασμα της Moderna και της Pfizer.
Η Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός σε ποσοστό 92%, ωστόσο ανέφερε ότι και οι εμβολιασμένοι -λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, όπως είπαμε- κολλάνε τον ιό, αλλά έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν.
Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, είπε ότι «θωρακίζει άτομα που παραμένουν ευάλωτα στην λοίμωξη λόγω αδυναμίας ανάπτυξης αντισωμάτων ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό», καθώς επίσης δρα ως υπενθύμιση «στο ανοσιακό σύστημα για να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων».
Η σύσταση της επιτροπής είναι η 3η δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, όταν υπάρχει «πρόσμιξη» αδενοϊού και mRNA η προστασία είναι ακόμα μεγαλύτερη και απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η πιθανότητα του να κολλήσουμε και να νοσήσουμε σοβαρά, ενώ εξαλείφεται αυτή του να χάσουμε την ζωή μας.
H 3η δόση με Pfizer ή Moderna θα γίνει μετά από 6-8 μήνες από τότε που κάναμε τη 2η και θα μας θωρακίσει σε βαθμό που ν’ αρχίσει ο κορωνοϊός να χάνει τη δυναμική του.
Το τέλος μπορεί ν’ απέχει ακόμα μισό με έναν χρόνο, όμως ένα πράγμα είναι το σίγουρο: η ανθρωπότητα θα νικήσει.