Μετά την τεράστια ζημία που επήλθε τους κόλπους της εταιρίας, το Efood δεν αρκέστηκε στην ανακοίνωση περί λάθους διατύπωσης που δεν έπεισε κανέναν, αλλά πήρε πίσω την απόφασή της και εν τέλει δεν θα απολύσει κανέναν εργαζόμενο, ενώ θα συνεχιστούν οι υπάρχους συμβάσεις εργασίας.
Η εταιρία προσπάθησε να εφαρμόσει τον νέο νόμο Χατζηδάκη και έστειλε ένα έμμεσα «απειλητικό και εκβιαστικό» μήνυμα για να αλλάξουν οι όροι συνεργασίας με τους εργαζόμενους, θέλοντας να τους μετατρέψει σε freelancer και να τους αναγκάσει να πληρώνουν από την τσέπη της την ασφάλιση, κόβοντας και τα επιδόματα τους.
Το θέμα προκάλεσε οργίλες αντιδράσεις και έλαβε ακόμα και πολιτικές προεκτάσεις.
Όμως, οι αντιδράσεις δεν έμειναν μόνο σε σχόλια, καθώς πολλοί χρήστες της πλατφόρμας ήταν εκείνοι που προχώρησαν σε διαγραφή των προσωπικών τους λογαριασμών από την ιστοσελίδα, καλώντας και άλλους να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα αλλά και σε κακές βαθμολογίες, ρίχνοντας έτσι τις αξιολογήσεις της εφαρμογής στο 1 αστέρι.
Η αλληλεγγύη των εργαζομένων και η μαζικότητα έφερε εν τέλει την αλλαγή πλεύσης της εταιρίας που σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε mail στους εργαζόμενους ότι μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούνται στο Efood με τις υπάρχουσες συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι μπορούν εάν θέλουν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους και στο mail γίνεται ξανά προσπάθεια να πεισθούν οι υπάλληλοι της εταιρίας για λανθασμένη διατύπωση και επικοινωνία.
Μάλιστα το hashtag #cancel_efood παραμένει ακόμα νούμερο 1 στα trends του Twitter.
Αντιδράσεις ενάντια στην αρνητική στάση των καταναλωτών και των εργαζόμενων υπήρξαν από μέλη της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας fake news το γεγονός πως η εταιρία του delivery app θέλει να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς, όπως υποστήριξε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η ανακοίνωση του ΕΚΑ για την αρχική ενέργεια της εταιρίας του Efood.
ΕΚΑ: «Εκβιάζει με το δίλημμα: άνεργος ή συνεργάτης»
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «καταγγέλλει την μεθόδευση της εταιρείας efood να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία (μπλοκάκι)».
Προσθέτει δε ότι «αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του αντιεργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη (ν.4808/21), (η efood) έρχεται να διαπραγματευτεί (εκβιάσει) τους εργαζόμενους θέτοντας το δίλημμα: άνεργος ή συνεργάτης».
Σημείωσε ότι ήδη οι συμβάσεις των περίπου 2.700 εργαζόμενων είναι κυρίως συμβάσεις εικονικής εργολαβίας διαμέσου της Manpower. Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου με συνεχείς ανανεώσεις κάθε τρεις μήνες, αλλά όπως λέει το ΕΚΑ «η εταιρεία θέλει να απαλλαγεί ακόμα και από αυτή την ελάχιστη δέσμευση μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δήθεν αυτοαπασχολούμενους».