Σοκ, οργή και θλίψη προκαλεί το βίντεο από την Βραζιλία που δείχνει την ωμή πραγματικότητα μίας γυναίκας θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Το παράθυρο ανοίγει και ξαφνικά ο έξω κόσμος βλέπει για μερικά δευτερόλεπτα τον εφιάλτη που ζουν όσες γυναίκες κακοποιούνται από τους συζύγους τους. Η 35χρονη, που βρίσκεται στην 10η εβδομάδα κύησης, φτάνει στο σημείο να προσπαθεί να πηδήξει από το παράθυρο του σπιτιού της που βρίσκεται στον 2ο όροφο.
Η Maria Jose – όπως φαίνεται και στο βίντεο – την πρώτη φορά βγάζει το πόδι της έξω από το παράθυρο, ενώ ο σύζυγός της την τραβάει βίαια μέσα στο διαμέρισμα. Ωστόσο αυτό είναι μόνο η αρχή του εφιάλτη της.
Μετά από λίγη ώρα, η γυναίκα εμφανίζεται και πάλι στο παράθυρο και φαίνεται να γέρνει προς τα πίσω ενώ ο σύζυγός της είναι από πάνω της και την απειλεί. Δυστυχώς όπως συμβαίνει και τις περισσότερες φορές, ο άνδρας την τραβάει προς τα πίσω με μανία και κλείνει τα παράθυρα, ώστε κανείς να μην δει ξανά τη στιγμή που μεταμορφώνεται σε… ανθρωπόμορφο τέρας.
Βραζιλία: Η Βραζιλία αγωνίζεται να προστατεύσει τις γυναίκες
Ενώ τα ποσοστά δολοφονιών της Βραζιλίας μειώνονται, οι γυναικοκτονίες — η θανάτωση γυναικών ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας ή λόγω του φύλου της, συνήθως από έναν άνδρα και πολύ συχνά από τον σύντροφό της — αυξάνονται. Το 2019, οι συνολικές δολοφονίες ανδρών και γυναικών στη Βραζιλία μειώθηκαν κατά 19% σε σύγκριση με το 2018, αλλά οι γυναικοκτονίες είχαν αύξηση κατά 12%, σύμφωνα με ανάλυση του μέσου ενημέρωσης G1, που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία των κρατικών κυβερνήσεων, όπως αναφέρει το globalvoices.
Η Βραζιλία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και ο συγκλονιστικός αριθμός χαρακτηρίστηκε από την Παναμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) “ανησυχητικός“. Ωστόσο, η εξήγηση της πρόσφατης αύξησης μπορεί να οφείλεται σε μια πρόσφατη νομοθετική αλλαγή. Το 2015, η Βραζιλία πρόσθεσε το έγκλημα της γυναικοκτονίας στον ποινικό της κώδικα. Η γυναικοκτονία είναι πλέον επιβαρυντικός παράγοντας σε περιπτώσεις δολοφονίας, με ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις, όταν τα θύματα είναι έγκυες, άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικίας κάτω των 14 ετών ή άνω των 60 ετών.