Κόσμος

Τουρκία: Αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα ανατολικά της Κρήτης

Τουρκία: Νέα πρόκληση από τη γειτονική χώρα.

Νέα Navtex ως απάντηση στην ελληνική για συνέχιση των ερευνών βορειανατολικά της Κρήτης εξέδωσε η Τουρκία. Η Τουρκία μάλιστα υποστηρίζει ότι μέρος της περιοχής που έχει δεσμεύσει η χώρα μας εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Aναφέρει ότι η δηλωθείσα περιοχή από την Ελλάδα έχει δηλωθεί ως τουρκική στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και προειδοποιεί την ελληνική πλευρά να μην πραγματοποιήσει τις έρευνες. Στην εν λόγω Navtex αναφέρεται ότι οι κινήσεις της Ελλάδος πρέπει να συντονίζονται με τις τουρκικές αρχές.

Σημειώνεται πως, με φόντο τις προκλήσεις της γείτονος, μένει να φανεί τι μηνύματα θα σταλούν στην Τουρκία από την ευρωμεσογειακή σύνοδο που γίνεται στην Αθήνα, καθώς μπορεί μέχρι στιγμής να μην υπάρχουν εμφανή δείγματα όξυνσης των πνευμάτων από την πλευρά της Άγκυρας, εντούτοις δεν έχουν λείψει ρητορικές εξάρσεις πρόσφατα από Ερντογάν και Ακάρ που θέτουν το ερώτημα αν τέλειωσε το «ήρεμο» καλοκαίρι.

Τουρκία: Η Navtex έχει ως εξής

TURNHOS N/W : 0821/21 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 16-09-2021 19:34)

TURNHOS N/W : 0821/21

MEDITERRANEAN SEA

  • SOME PART OF AREA PROMULGATED WITH NAVTEX NR. HA96-601/21 IS WITHIN TURKISH CONTINENTAL SHELF DECLARED TO UNITED NATIONS, ON 18 MARCH 2020 WITH REF NR. A/74/757.
  • ALL RESEARCH ACTIVITIES IN TURKISH MARITIME JURISDICTION AREA MUST BE COORDINATED WITH RELEVANT TURKISH AUTHORITIES.

Τουρκία: «Οι Έλληνες επιμένουν σε επιθετικές ενέργειες και ρητορικές»

Ο Τούρκος υπουργός Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να βρει λύσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, «οι Έλληνες συνομιλητές μας επιμένουν να προβαίνουν σε κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και ρητορικές που συχνά κλιμακώνουν τις εντάσεις προκειμένου να εκμηδενίσουν αυτές οι προσπάθειες».

Περιγράφοντας τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου και της γραμμής FIR ως ξεχωριστά αλλά και αλληλένδετα προβλήματα, ο Ακάρ είπε: «Ισχυρίζονται ότι τα σύνορα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέσω των νησιών στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ηπειρωτική Τουρκία και προβάλλουν παράνομες αξιώσεις για σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος. Νομίζουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να ληφθεί υπόψη συνολικά κατά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και τα σύνορα πρέπει να σχεδιαστούν κατόπιν συμφωνίας και με βάση την αρχή της ευθυδικίας και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».