Αθλητισμός

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο “δάσκαλος” του παγκόσμιου μπάσκετ

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Πένθος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ προκάλεσε η είδηση του θανάτου του δάσκαλου Ντούσαν Ίβκοβιτς το πρωί της Πέμπτης.

Θλίψη προκάλεσε στον μπασκετικό κόσμο ο θάνατος του. Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, ΕΣΑΚΕ, ΠΣΑΚ, ΕΟΚ και Euroleague και σχεδόν όλες οι ομάδες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ σύσσωμοι αποχαιρέτησαν με τον δικό τους τρόπο.

Ο Ντούσαν «Ντούντα» Ίβκοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι 29 Οκτωβρίου 1943  ήταν Σέρβος πρώην επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής και πρώην προπονητής. Το 2008, οπότε και ανακοινώθηκε από τη FIBA Europe ο τιμητικός κατάλογος με τις 50 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euroleague), ο Ίβκοβιτς συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους προπονητές στην ιστορία του θεσμού. Το 2017 εισήχθη στο Hall of Fame της Διεθνoύς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και τιμήθηκε με το βραβείο «Θρύλος της Ευρωλίγκα», από την Ευρωλίγκα ανδρών.

Είχε οδηγήσει τη Σερβία στο χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990. Ξετυλίγοντας το κουβάρι με τα όσα είχε πετύχει στην Ελλάδα, στην οποία εργάστηκε σε πέντε συλλόγους (Άρης, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Ολυμπιακός, ΑΕΚ).

Πρώτος σταθμός στην καριέρα του στην Ελλάδα ήταν ο Άρης, ο οποίος του παρέδωσε τα κλειδιά το 1980, αλλά συνέδεσε το όνομά του πιο πολύ με τον Ολυμπιακό, όπου υπέγραψε το 1996 και τον οδήγησε στο πρώτο Triple Crown (Ευρωλίγκα, Πρωτάθλημα, Κύπελλο) της ιστορίας του το 1997. Δεκαπέντε χρόνια μετά ήταν ο αρχιτέκτονας της επιστροφής των «ερυθρολεύκων» στην κορυφή της Ευρώπης με το ΕΠΟΣ της Πόλης στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με τους Πειραιώτες έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (1997, 2012) και ισάριθμα Κύπελλα (1997, 2011).

Είχε οδηγήσει την ΑΕΚ στην κατάκτηση του Σαπόρτα το 2000 στον τελικό με την Κίντερ του Έτορε Μεσίνα, ο οποίος είχε ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ (όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια) στη διάθεσή του. Ως τεχνικός της «Ένωσης» πήρε δις το Κύπελλο (2000, 2001). Ήταν προπονητής στο δεύτερο και τελευταίο χρονικά πρωτάθλημα στην ιστορία του ΠΑΟΚ (1992). Με τον «δικέφαλο» του Βορρά έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση ευρωπαϊκού Κυπέλλου, γνωρίζοντας την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1992 με με 65-63 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με το μοιραίο λάθος του Παναγιώτη Φασούλα να έχει χαραχθεί στη μνήμη.

Δάσκαλος του μπάσκετ εξυπακούεται ότι είναι και για τη Σερβία. Με την εθνική ομάδα της πρώην Γιουγκοσλαβίας πήρε, όπως προαναφέραμε, το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990. Επιπλέον, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 (Σεούλ) και δις το χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ (1989, 1991). Αργότερα, με την εθνική Σερβίας πήρε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ (1995) και το ασημένιο (2009).

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ως παίχτης και πρώτα προπονητικά βήματα

Έχοντας παίξει μπάσκετ για 10 χρόνια στην Ραντνίτσκι Βελιγραδίου, ξεκίνησε την προπονητική ως βοηθός του Ράνκο Ζεράβιτσα τη σεζόν 1977-78. Η Παρτιζάν εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς νικώντας στον τελικό την (επίσης γιουγκοσλαβική) Μπόσνα Σαράγεβο του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς και των Ντελίμπασιτς, Βάραγιτς και Πέσιτς με 117-110. Την επόμενη χρονιά, ο Ίβκοβιτς αναλαμβάνει ρόλο πρώτου προπονητή στην Παρτιζάν στα 36 του χρόνια μετά την αποχώρηση του Ζεράβιτσα, και οδηγεί την ομάδα, με σούπερ σταρ τους Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς και Ντράζεν Νταλιπάγκιτς, σε τρεις τίτλους μέσα σε μια χρονιά (πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας, κύπελλο Γιουγκοσλαβίας και Κύπελλο Κόρατς, όπου η Παρτιζάν κάνει το repeat κερδίζοντας στον τελικό την ιταλική Αριγκόνι Ριέτι με 108-98). Με αυτό τον τρόπο ο «Ντούντα» καταφέρνει να κάνει το triple crown μόλις την πρώτη του χρονιά σαν προπονητής, κάτι που επανέλαβε πάλι με την Παρτιζάν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς 13 χρόνια μετά.

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο άνθρωπος που ένωσε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του
Στο τελευταίο ματς του θρυλικού Ντούντα το ΣΕΦ γέμισε με προσωπικότητες μεταξύ των οποίων οι Ομπράντοβιτς, Ιτούδης, Δ. παπανικολάου και Φώτσης.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έλεγε πως «ποτέ δεν θα κοουτσάρω την ίδια ομάδα δύο φορές», ωστόσο η σχέση του με τον Ολυμπιακό ήταν διαφορετική και τον υποχρέωσε να μην κρατήσει τον λόγο του.

Ο Ολυμπιακός σε συνεργασία με τον θρυλικό προπονητή αποφάσισαν πως το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του έπρεπε να λάβει χώρα στο ΣΕΦ, μπροστά στο κοινό που τον λάτρεψε.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 ο Ολυμπιακός του Γιάννη Σφαιρόπουλου αντιμετώπισε τους Ivkovic Stars, μία ομάδα με παίκτες που είχε καθοδηγήσει. Μόνο οι Κινγκς είχαν απαγορέψει τη συμμετοχή του Μπογκντάνοβιτς.

Σε εκείνη την γιορτή ο Ντούντα ήθελε τους δικούς του ανθρώπους δίπλα του και δεν γινόταν να απουσιάζει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Οι Πειραιώτες δεν εξέφρασαν την παραμικρή αντίρρηση παρά την αντιπαλότητα που υπήρχε λόγω Παναθηναϊκού. Στο γήπεδο εκτός από τον νυν προπονητή της Παρτιζάν βρέθηκαν επίσης οι Δημήτρης Ιτούδης, Αντώνης Φώτσης, Δημήτρης Παπανικολάου και Σάσα Τζόρτζεβιτς. Όλοι τους με «πράσινο» παρελθόν.

Για δύο ώρες ο «σοφός» κατάφερε και ένωσε τις δύο ομάδες.

Στο γήπεδο είχαν βρεθεί επίσης οι Θοδωρής Παπαλουκάς, Νέναντ Κρστιτς, Κώστας Σλούκας, Πέρο Άντιτς, Κάιλ Χάινς, Μπάνε Πρέλεβιτς, Γιούρι Σντοβτς, Τζόρντι Μπερτομέου και ο τεράστιος Νόβακ Τζόκοβιτς.

Το ματς τελείωσε όπως έπρεπε. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κάλεσε τάιμ άουτ λίγο πριν την κόρνα της λήξης και κάλεσες τον Ίβκοβιτς να δώσει τις τελευταίες οδηγίες στους παίκτες της αγαπημένης του ομάδας ενώ ένα πανό θύμισε τις ένδοξε στιγμές.

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ποτέ δεν σταμάτησε να δείχνει την αγάπη του για την Ελλάδα.

Έζησε πολλές όμορφες στιγμές στη χώρα μας ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, πρόσφερε τόσα πολλά στο μπάσκετ στην Ελλάδα και δεν γινόταν να μην δεθεί.

Eίχε την χώρα μας σαν δεύτερο… σπίτι του όπως είχε πει χαρακτηριστικά στο αφιέρωμα που του είχε κάνει η διοργάνωση το 2017. Ο Ντούντα είχε τονίσει πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα του, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης ανέφερε πως αγαπά τον Ολυμπιακό και τη χώρα μας. Στο video του είχαν… υποκλιθεί και οι Ιτούδης, Σφαιρόπουλος, Ομπράντοβιτς, Παπανικολάου και Άντιτς, ενώ τον ευχαρίστησαν για την προσφορά του στο μπάσκετ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο