Την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια η Επιτροπή Δεοντολογίας σχετικά με έγκληση για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης που είχε καταθέσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στις 25 Νοεμβρίου του 2020. Ο Παύλος Πολάκης δεν παρέστη στην Επιτροπή ούτε απέστειλε υπόμνημα με τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής, «υπέρ» της άρσης της ασυλίας του βουλευτή τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. «Κατά» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25, ενώ με «παρών» τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής κατατέθηκε στην Ολομέλεια όπου θα λάβει και την τελική απόφαση με ονομαστική ψηφοφορία.
Παύλος Πολάκης: Λίγα λόγια για αυτόν
Ο Παύλος Πολάκης είναι Έλληνας γιατρός, βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός. Έχει διατελέσει δήμαρχος Σφακίων (2011-2015), Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Ιούλιος 2015 – Αύγουστος 2015) και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας (Σεπτέμβριος 2015 – Ιούλιος 2019). Η καταγωγή του είναι από το χωριό Αργουλές Χανίων.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου απέκτησε την ειδίκευση του γενικού χειρουργού-εντατικολόγου. Αρχικά, εντάχθηκε στην ΚΝΕ, από την οποία αποχώρησε το 1989 ύστερα από την συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη και, αργότερα, προσχώρησε στο ΝΑΡ. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής «Γρηγόρης Λαμπράκης» και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος.
Μετά το πέρας των σπουδών του, ως ειδικευόμενος και ως εξειδικευμένος, εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ενώ συμμετείχε σε επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία το 1999.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος Σφακίων από τον πρώτο γύρο, καταλαμβάνοντας το 60,97% των ψήφων, επικρατώντας του ανθυποψηφίου του Γιάννη Χιωτάκη που έλαβε το 39,03% των ψήφων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη ως ο μοναδικός υποψήφιος με 94%. Η περίοδος της δημαρχίας του χαρακτηρίστηκε από διάφορα δημόσια έργα, καθώς και από την αντίθεσή του στην καταστροφή των χημικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου ανοιχτά της Μεσογείου.