Ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε για τα δεδομένα του εμβολιαστικού προγράμματος της Ιταλίας. Ακόμη, ο καθηγητής πολιτικής της υγείας είχε αναφέρει σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι τους επόμενους μήνες ο ιός θα είναι πιο μεταδοτικός.
Πιο συγκεκριμένα, στην παρέμβαση του μέσω Facebook, ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου LSE Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε αναλυτικά, παραθέτοντας δεδομένα, στα αποτελέσματα των εμβολιασμών στην Ιταλία.
Η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου
“Τα εμβόλια και στην Ιταλία αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά “
«Η Ιταλία έχει χρησιμοποιήσει έναντι του κορωνοϊού τα εμβόλια της Pfizer (με μεσοδιάστημα 5 εβδομάδων), της AstraZeneca (με μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων),της Moderna (με μεσοδιάστημα 5 εβδομάδων) και της Johnson & Johnson.
Τα εμβόλια και στην Ιταλία αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου λόγω COVID-19 ακόμη και στην περίπτωση λοίμωξης των εμβολιασμένων με την παραλλαγή Δέλτα. Να αναφέρω εδώ πως και στην Ιταλία η παραλλαγή Δέλτα είναι αυτή τη στιγμή η πιο διαδεδομένη παραλλαγή του κορωνοϊού», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.
Τα δεδομένα
«Παραθέτω μερικά ενδεικτικά δεδομένα όπως ανακοινώθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου από το εθνικό ινστιτούτο υγείας (Istituto Superiore di Sanità (ISS)).
Συνολική αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών
• προστασία κατά της νοσηλείας: 93% • προστασία κατά της εισαγωγής στη ΜΕΘ: 96% • προστασία κατά του θανάτου: 96%
Τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων από τόσες διαφορετικές χώρες, δείχνουν την ίδια τάση. Τα εμβόλια μας προστατεύουν από τον ιό που έχει σταματήσει τη ζωή στον πλανήτη. Ας προσπαθήσουμε όλοι να πείσουμε τους τελευταίους εναπομείναντες γνωστούς και φίλους μας να εμβολιαστούν», επισημαίνει ακόμη ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.
“Αν είναι να προστατεύσουμε κάποιους από τις επιπτώσεις τις πανδημίας, αυτοί θα είναι όσοι δεν είχαν επαρκές επίπεδο ανοσοπροστασίας”
Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι, με δεδομένο πως έχουμε διαθέσιμες συγκεκριμένες ποσότητες μονοκλωνικών, αυτές πρέπει να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη: στους καρκινοπαθείς, τους μεταμοσχευμένους, τους συμπατριώτες μας που είναι πραγματικά ευάλωτοι.
«Αν είναι να προστατεύσουμε κάποιους από τις επιπτώσεις τις πανδημίας, αυτοί θα είναι όσοι δεν είχαν επαρκές επίπεδο ανοσοπροστασίας μετά τους εμβολιασμούς», τονίζει χαρακτηριστικά.