Τα κρούσματα για σήμερα 15/9 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τρίτη από τα συνολικά 2.919 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 606 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 409. Το Σάββατο 11/09, τα συνολικά κρούσματα ανήλθαν σε 2.197, με 433 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική και 318 στη Θεσσαλονίκη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ συζητείται η επέκταση και σε άλλους τομείς. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Γώγος: Θα επανεκτιμηθούν τα μέτρα σε ένα μήνα
Όπως τόνισε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ωστόσο κατά την εκτίμηση του ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση. Απο την άλλη, χαρακτήρισε δύσκολο αλλά υποσχόμενο το σύμπλεγμα μέτρων βάσει του οποίου λειτουργούν τα σχολεία και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα επανεκτιμηθεί. «Θα το ξαναδούμε σε ένα μήνα το θέμα», πρόσθεσε.
“Δεν αναμένεται να δούμε οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία”
Μάλιστα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε πως δεν αναμένεται να δούμε οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία. Όπως δήλωσε, λαμβάνοντας ως δεδομένα την εμβολιαστική κάλυψη η οποία εμποδίζει την πίεση στο ΕΣΥ και το γεγονός ότι τα παιδιά συνήθως νοσούν ελαφριά, θα διευκολυνθεί το κλείσιμο μεμωνομένων τμημάτων και όχι σχολείων. «Είναι πάρα πολύ βασικό για την κοινωνία να λειτουργήσει το σχολείο, σε περίπωση μεγάλης αύξησης κρουσμάτων όλα είναι πιθανά, αλλά είναι κάτι που δεν περιμένουμε», πρόσθεσε.
Ο Χαράλαμπος Γώγος εστίασε στα πλεονεκτήματα του αυξημένου testing και την συνεισφορά του στον έλεγχο μια ενδεχόμενης διασποράς: «Tα παιδιά μπορεί να κολλήσουν και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που μολυνθούν, θα διαγνωστούν, θα ιχνηλατηθούν και έπειτα θα απομονωθούν». Αναφορικά με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις μικρές ηλικίες, ο καθηγητής σημείωσε πως πρέπει να συνεχίσει η ενημέρωση για αυτό το ζήτημα και να συμμετάσχουν σε αυτή οι παιδίατροι, ενώ όπως είπε καλούν και τον ίδιο τον συνεχώς γονείς, οι οποίοι έχουν ανησυχίες και ανασφάλειες.
Θωμαΐδης: Το επόμενο κύμα θα έρθει στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου
Οπως δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ, «οι συνάδελφοι που τρέχουν τα μοντέλα επικαιροποιούν συνεχώς τα στοιχεία και προβλέπεται ότι θα υπάρξει ένα επόμενο κύμα, όπως είναι αναμενόμενο».
Μάλιστα, τόνισε πως «αυτή την περίοδο είμαστε εκτός κινδύνου και σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί και το επόμενο κύμα θα έρθει στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου. Εκεί λοιπόν, έχουν κάνει διάφορες μελέτες», σημειώνοντας πως υπάρχει σενάριο για 5.000 κρούσματα την ημέρα.
Αργή αλλά σταθερή η μείωση στο ιικό φορτίο
Επιπλέον, εξήγησε ότι και πέρυσι ήταν αντίστοιχη εικόνα καθώς «η διάδοση αποτυπώθηκε στα λύματα. Είχαμε αύξηση από τις 16 ως 25 Σεπτεμβρίου», αλλά ο καθηγητής δήλωσε πως αυτή τη χρονική στιγμή τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση του ιικού φορτίου η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Αττική.
«Αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως σε αυτή τη φάση. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο και μετά ήρθε το τέταρτο κύμα», συμπλήρωσε ο κ. Θωμαΐδης.
Παράλληλα, μαζί με τον κ. Θωμαΐδη, μίλησε και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας την «πάρα πολύ ανησυχητική», ζητώντας να μην υποτιμάται ο ιός καθώς σε ημερήσια βάση διασωληνώνονται πολλοί ασθενείς και καταγράφονται απώλειες μέσα στις μονάδες των νοσοκομείων.
«Είχαμε 29 εισαγωγές σε μια εφημερία με βαρύτατη πνευμονία. Παράλληλα καταγράφηκαν στη μονάδα μας οι θάνατοι 3 ατόμων 60, 62 και 67 χρονών. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι», στέλνοντας μήνυμα σε εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ότι δηλαδή «αν τους προλάβει ο ιός, κάποιοι θα χάσουν τη ζωή τους».
Πότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε τις μάσκες
«Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε» τόνισε χαρακτηριστικά αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επεσήμανε πως τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες. «Μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ», ανέφερε.
Παράλληλα, η κα Παγώνη προέταξε την ανάγκη να τοποθετηθούν συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία και τόνισε πως «ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα» αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά 21% στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ενώ για τις ηλικίες 12-15 έχει εμβολιαστεί το 13%. «Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι παιδίατροι», πρόσθεσε.
Σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας, η κα Παγώνη έκανε λόγο για ένα δύσκολο τρίμηνο μέχρι το τέλος τους έτους, ενώ αποκάλυψε πως θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και την άνοιξη του 2022.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, η παραλλαγή Δ άλλαξε τα δεδομένα και συνδυασμό με τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και την απόσταση που υπάρχει από το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, δεν θα μας επιτραπεί να χαλαρώσουμε σύντομα: «Ο ιός μας νίκησε τον Αύγουστο λόγω της μετάλλαξης Δ», τόνισε.
Παπαευαγγέλου: Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά
Όπως εξήγησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει επικρατήσει πλήρως στην χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
«Το τεστ που θα κάνουμε στα παιδιά 2 φορές την εβδομάδα θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε κρούσματα» είπε υπογραμμίζοντας πως αφού θα ψάχνουμε, θα εντοπίζουμε όπως είναι λογικό. «Είμαι όμως λίγο πιο αισιόδοξη από αυτά που άκουσα», αντιπαρέβαλε.
Σύμφωνα με την ειδικό περίπου το 20% των κρουσμάτων τον Αύγουστο αφορούσαν παιδιά και στην έναρξη του σχολικού έτους θα δούμε μια αύξηση καθώς αυτή την στιγμή πολλά ασυμπτωματικά παιδιά κυκλοφορούν έξω.
Κρούσματα σήμερα 14/9: “Να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία”
«Στόχος όλων μας, να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά», επεσήμανε συνοψίζοντας κατ’ ουσίαν πως μοιραία το άνοιγμα των σχολείων θα αναδείξει έξαρση μα εν συνεχεία ύφεση στα κρούσματα κορωνοϊού. Είναι απόλυτα λογικό οι γονείς, ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί οι ίδιοι να σκέφτονται δύο φορές το εάν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είπε η κα Παπαευαγγέλου.
«Όμως είναι ένα εμβόλιο το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί στα παιδιά από τον Μάιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ήδη εμβολιαστεί 12 εκατομμύρια παιδιά. Να σκεφτούμε ότι ο πληθυσμός των Ελλήνων εφήβων 12-17 είναι ας πούμε 600 χιλιάδες περίπου. Είκοσι φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας» εξήγησε και πρόσθεσε πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο ξέρουμε τις όποιες παρενέργειες του εμβολίου.
Απαντώντας δε στο ερώτημα που εκφράζεται από γονείς σχετικά με την ανασφάλεια του εάν ο εμβολιασμός του παιδιού τους θα έχει ως αποτέλεσμα ενδεχόμενες παρενέργειες σε βάθος ετών, η κα Παπαευαγγέλου διευκρίνισε πως ο τρόπος παρασκευής αυτών των εμβολίων ενέχει πολύ λιγότερους κινδύνους σε σχέση με άλλα πιο παραδοσιακά, προσθέτοντας πως κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες, εντούτοις γνωρίζουμε πως οι όποιες παρενέργειες εμβολίων εμφανίζονται κυρίως την πρώτη εβδομάδα και δευτερευόντως το πρώτο τρίμηνο, από την χορήγηση του.
«Ναι στον εμβολιασμό των παιδιών για την υγεία τους και για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά», κατάληξε.