Συζήτηση αναφορικά με το «Λαθρεμπόριο/Πολιτικές Αντιμετώπισης και Δράσεις για την Περιστολή του» διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια της 85ης ΔΕΘ. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει το λαθρεμπόριο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και οι σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου κοινός στόχος για την πολιτεία
Ο Υφυπουργός Οικονομικών, στην ομιλία του, επισήμανε ότι «η μάχη ενάντια στο λαθρεμπόριο μας αφορά όλους» και αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Οικονομικών για την αποτελεσματικότερη περιστολή του λαθρεμπορίου. Όπως ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος, το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έφερε και έθεσε σε εφαρμογή η Κυβέρνηση, ενίσχυσε τους δείκτες αποτελεσματικότητας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, κάλυψε τα κενά ασφαλείας που υπήρχαν και συνδέεται πλέον με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
«Η προσπάθεια για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου αποτελεί κοινό πεδίο για την Πολιτεία και την Υγιή Επιχειρηματικότητα. Ο δικός μας στόχος ήταν να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό πλαίσιο που θα ελέγχει τη διακίνηση και εμπορία προϊόντων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, μέσα από τις διασταυρώσεις, τους ελέγχους, αλλά και ένα νέο πλαίσιο που δεν θα είχε τα κενά του παρελθόντος. Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν θα διστάσουμε να αξιολογούμε, να επικαιροποιούμε και να βελτιώνουμε, όπου χρειάζεται, αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο», τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά των συμμετεχόντων ομιλητών, ο κ. Γιάννης Μαστροκώστας και ο κ. Αναστάσιος Γιάγκογλου, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου στον κλάδο των καπνικών προϊόντων και στον κλάδο του καφέ, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υλοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και στην ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.