Κόσμος

Τουρκία προκλήσεις: Στέλνει το σκάφος Yunus στο Αιγαίο

Τουρκία προκλήσεις: Η τουρκική ηγεσία συνεχίζει να προκαλεί εκδίδοντας NAVTEX και δεσμεύοντας περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Συνεχίζει ακάθεκτη η Τουρκία τις προκλήσεις, καθώς σήμερα εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή του Αιγαίου. Ο υπουργός Άμυνας είχε αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η Ελλάδα συνεχίζει να απευθύνει ψεύτικες απειλές. 

Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική ηγεσία δεσμεύει για άλλη μία φορά περιοχή του Αιγαίου προκειμένου να στείλει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Yunus. Το ερευνητικό σκάφος πρόκειται να πλεύσει σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, ενώ η παράνομη Navtex στην περιοχή διαρκεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή το τουρκικό πλοίο πλέει νοτίως της Λέσβου.

«Οι Έλληνες επιμένουν σε επιθετικές ενέργειες και ρητορικές»

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να βρει λύσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, «οι Έλληνες συνομιλητές μας επιμένουν να προβαίνουν σε κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και ρητορικές που συχνά κλιμακώνουν τις εντάσεις προκειμένου να εκμηδενίσουν αυτές οι προσπάθειες».

Περιγράφοντας τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου και της γραμμής FIR ως ξεχωριστά αλλά και αλληλένδετα προβλήματα, ο Ακάρ είπε: «Ισχυρίζονται ότι τα σύνορα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέσω των νησιών στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ηπειρωτική Τουρκία και προβάλλουν παράνομες αξιώσεις για σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος. Νομίζουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να ληφθεί υπόψη συνολικά κατά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και τα σύνορα πρέπει να σχεδιαστούν κατόπιν συμφωνίας και με βάση την αρχή της ευθυδικίας και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Όχι» στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Παράλληλα, ο Ακάρ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.

«Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, μόνο το 1/5 του Αιγαίου θα παραμείνει ως ανοικτή θαλάσσια περιοχή και περίπου τα 2/3 αυτής θα γίνουν ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μία ελληνική λίμνη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας δεν θα μπορεί «να φτάσει στη Μεσόγειο μέσω διεθνών υδάτων.

Η Τουρκία θα υποστεί σημαντικές απώλειες όσον αφορά τη ναυτιλία, την ασφάλεια και τους πόρους στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, ακόμη και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα για να περάσουν από το Αιγαίο. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το δεχτεί ποτέ αυτό».