Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της προηγούμενης Δευτέρας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ανοσοκατασταλμένων θα ανοίξει στις 14 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα τα κρούσματα ανήλθαν στα 1608 εκ των οποίων στην Αττική εντοπίστηκαν 308, ενώ στην Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 228 κρούσματα.
Πιο συγκεκριμένα, άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου για όσους είχαν ανακοινωθεί ότι ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την τρίτη δόση
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατα τη συνέντευξη Τύπου στην 85η ΔΕΘ, σημείωσε πως η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου.
Παράλληλα είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την τρίτη δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει και πως είναι σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς να κάνουν την τρίτη δόση. «Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς στους οποίους θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους», συμπλήρωσε.
Το SMS που θα λάβουν οι δικαιούχοι
Η διαδικασία των ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ισχύει για 285.000 συμπολίτες που ανήκουν στις ομάδες που θα πρέπει να λάβουν και την ενισχυτική δόση. Η ομάδα αυτή θα λάβει το παρακάτω SMS προκειμένου να προσέλθει για να εμβολιαστεί.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό με την 3η επαναληπτική δόση με το εμβόλιο κατά της Covid-19, σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς δεν οικοδομούν εύκολα ανοσία και ενδέχεται να έχουν υποστεί απώλεια του τίτλου αντισωμάτων.
Πρόκειται για 285.000 ανοσοκατασταλμένους πολίτες, και πιο συγκεκριμένα για ασθενείς των παρακάτω κατηγοριών:
- μεταμοσχευμένοι είτε συμπαγών οργάνων είτε αιμοποιητικών κυττάρων
- άτομα με καρκίνο
- νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση
- άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα με ανοσοανεπάρκεια
- νοσήματα με ειδική θεραπεία που μειώνει ανοσιακή αντίδραση
Η λειτουργία της πλατφόρμας για την 3η δόση θα ξεκινήσει από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς των εγκύων
Η κυρία Θεοδωρίδου μιλώντας για τις έγκυες σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι υπάρχουν συνεχώς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων.
Η ίδια ανέφερε ότι από τις 29 έγκυες που έχουν μέχρι σήμερα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας λόγω του κορωνοϊού, δυο έχουν καταλήξει και εξήγησε ότι η ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση -όπως δείχνει και τελευταία μελέτη σε 2500 εγκύους -είναι δεδομένη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ακόμα και στις πρώτες 20 εβδομάδες ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τις εγκύους οι οποίες μπορούν να εμβολιάζονται καθόλη τη διάρκεια της κύησης».
Θεοδωρίδου: “Η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού”
Τόνισε ότι η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα νεότερα δεδομένα για τον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που θα ακολουθήσουν όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.
«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα» είπε χαρακτηριστικά, η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού», αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά τα λόγια του πατέρα Ανδρέα από τις Αρχάνες, ο οποίος έστησε εμβολιαστικό κέντρο έξω από την εκκλησία της ενορίας του: «Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο και γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους να εμβολιαστούν κάτω από τη σκέπη της Παναγίας».
Ερωτηθείσα η κ. Θεοδωρίδου για το αν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».