Κόσμος

Handelsblatt: H Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν

Handelsblatt: Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού Tύπου.

Δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου όπως αυτό της Handelsblatt, πραγματοποιούν εκτενή αναφορά στην παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

«Ανάπτυξη για όλους υπόσχεται στους Έλληνες ο Μητσοτάκης» είναι ο τίτλος στο δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που αναφέρεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει: «η Ελλάδα ανακάμπτει από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν. Όμως, ο επιτυχής απολογισμός της συντηρητικής κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική επισκιάζεται από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις στη διαχείριση της καταστροφής. Με ένα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» επιχειρεί τώρα να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνησή του».

Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα συμπληρώνει ότι «το κόστος των παροχών υπολογίζεται σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος και για τον επόμενο χρόνο. Η χρηματοδότησή τους θεωρείται σίγουρη, λόγω του υψηλότερου δείκτη οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που ακόμη και η αναθεωρημένη πρόβλεψη της κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά συντηρητική. Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope αναμένει για φέτος ποσοστό ανάπτυξης 8,6%.

Την Παρασκευή η Scope αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τη βαθμίδα ΒΒ στην ΒΒ+. Μόνο ένα σκαλοπάτι χωρίζει πλέον την Ελλάδα από την πρώτη επενδυτική βαθμίδα.

Για τον υπουργό Οικονομικών η αναβάθμιση αποτελεί μία ακόμη «ένδειξη εμπιστοσύνης» για την Ελλάδα».

Το δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρεται και στη διαχείριση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «μόλις το 64,2 των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως. Η χώρα παραμένει αισθητά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, που φτάνει το 70,6%. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακινήσει και τους σκεπτικιστές να εμβολιαστούν, καθιερώνοντας υποχρεωτικά τεστ επί πληρωμή για τους εργαζόμενους και επιβάλλοντας στους ταξιδιώτες να προσκομίζουν τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ωστόσο, η σκληρή γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι διαμφισβητούμενη. Σε δημοσκόπηση, την περασμένη εβδομάδα. το 63% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διαχείριση της πανδημίας. Πριν από έναν χρόνο ποσοστό 60% επιδοκίμαζε την κυβερνητική πολιτική για την καταπολέμηση του κορωνοϊού».