Άποψη

Η επομένη της ΔΕΘ – Κυρίαρχος ο πρωθυπουργός, αλλά…

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αξιολογήθηκε ποικιλοτρόπως αναλόγως του τι ήθελε να «δει» και τι περίμενε ο καθένας. Οι εξαγγελίες ήταν στοχευμένες επικεντρώνοντας σε διάφορα ακροατήρια με εμφανή την προσπάθεια να δοθεί περισσότερο βάρος στους νέους, αλλά και με εστιασμένες παρεμβάσεις για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, τη γενική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος ώστε να αντισταθμιστούν εν μέρει οι επερχόμενες (και οι ήδη συντελούμενες) πολυεπίπεδες αυξήσεις, την εξισορρόπηση των επερχόμενων αυξήσεων στη ΔΕΗ μέσω της οριζόντιας επιδότησης των τιμολογίων, την άρση κατάφορα άδικων και παρανοϊκών επιβαρύνσεων όπως ο φόρος για τις γονικές παροχές.

Αυτοί που απουσίαζαν από το κάδρο ήταν αυτοί που τις άλλες χρονιές ήταν οι μόνοι σίγουροί ότι θα ακούσουν κάτι θετικό: Οι συνταξιούχοι.

Ενδιαφέρον είχαν και οι αναφορές του πρωθυπουργού σε άλλα θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τα ενεργειακά και η κλιματική αλλαγή, το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και η στάση της αντιπολίτευσης.

Ειρήσθω εν παρόδω ενώ επιβεβαίωσε την αγορά έξι επιπλέον γαλλικών μαχητικών Rafale ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 24, εξέλιξη απολύτως θετική, δεν υπήρξε καμία αναφορά στην επικείμενη απόφαση για τις φρεγάτες. Με αφορμή αυτό, πρέπει να ειπωθεί ότι στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει κοσμογονία μετά από μία εγκληματική παύση 15 ετών.

Ας ελπίσουμε ότι και η αγορά των φρεγατών θα κινηθεί στην ίδια θετική κατεύθυνση και δεν θα υπάρξει ατύχημα με διολίσθηση – ένεκα του «γεωπολιτικού» παράγοντα- στη μοναδική καθολικά ακατάλληλη για το Πολεμικό Ναυτικό πρόταση η οποία θα έπρεπε να έχει βγει εκτός short list από την πρώτη στιγμή. Υπάρχουν πάντως και άλλα πολλά που γίνονται στους εξοπλισμούς και τα οποία παρότι δεν ακούγονται πολύ, είναι υψηλής σημασίας για την αναβάθμιση της ισχύος των ΕΔ και δείχνουν ότι κάποιοι ασχολούνται σοβαρά.

Στο μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός τήρησε σε γενικές γραμμές «σκληρή» γραμμή λέγοντας ότι θα «τσακίσει» τους διακινητές, ότι τα σύνορα φυλάσσονται και ότι μαζί με τα ελληνικά σύνορα διαφυλάσσεται και η «δυτική κυριαρχία». Απολύτως αρνητικό είναι ότι επέμεινε στις μόνιμες δομές υποδοχής σε νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο το οποίο δεν είναι απλά λάθος, είναι εξωφρενικό, διότι το να «φυτεύεις» μουσουλμανουπόλεις σε ευαίσθητες περιοχές αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα τους και καταδικάζοντας τους νησιώτες σε βίαιη μεταβολή της καθημερινότητας και της προοπτικής τους, δημιουργώντας κράχτες λαθρομετανάστευσης, συνιστά υπονόμευση της ζωής τους και της εθνικής ασφάλειας.

Η λύση, όπως έχει προταθεί, είναι η συγκέντρωση των παρανόμως εισερχομένων σε ένα και μόνο ακατοίκητο νησί, με όλες τις συνθήκες και υποδομές αξιοπρεπούς διαμονής μέχρι να εξετασθεί το καθεστώς τους.

Τουλάχιστον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Αιγαίο γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει παρά τις διαμαρτυρίες των Τούρκων και του δουλεμπορικού κυκλώματος περί «παράνομων επαναπροωθήσεων». Και εν πάση περιπτώσει η διαχείριση του μεταναστευτικού, δεν έχει καμία σχέση με τη συνειδητή προώθηση της λαθρομετανάστευσης από τους προηγούμενους.

Αυτά, μεταξύ άλλων που εθίγησαν στη συνέντευξη, εξελίσσονται με φόντο μία πολύ άγρια εποχή η οποία έχει ήδη ξεκινήσει διεθνώς και η οποία χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ρευστότητα, ξαφνικές ανατροπές θεωρούμενων ως αδιασάλευτων σταθερών σε διάφορους τομείς, ασύμμετρους κινδύνους και γενικά διαδοχικές κρίσεις οι οποίες αποτελούν τη νέα κανονικότητα. Κάτι το οποίο καθιστά επιτακτική την ύπαρξη σταθερού, συνειδητοποιημένου και με αντίληψη πολιτικού σκηνικού.

Το γεγονός ότι η δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης δεν είναι αντίστοιχη της σφοδρότητας των κρίσεων που εξελίσσονται τα τελευταία δύο χρόνια και ότι τις όποιες απώλειες δεν τος εισπράττει η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλεται αφενός στην πολύ πιο αποτελεσματική απ’ ό,τι οι περισσότεροι ανέμεναν διαχείριση αυτών των καταστάσεων, αφετέρου στο ότι είναι πολύ νωπή η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κανείς λογικός άνθρωπος – με τόσα κι αν έχει να καταμαρτυρήσει στη ΝΔ – δεν θα ήθελε να έχει διαχειριστεί αυτός τις κρίσεις.

Στο ερώτημα για τις επόμενες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι θα επιδιώξει αυτοδυναμία η οποία αν δεν επιτευχθεί λόγω της απλής αναλογικής με την οποία έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει και σε επαναληπτικές. όπου πλέον θα ισχύσει η ενισχυμένη.

Είναι πασίδηλο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ούτε λύσεις, ούτε προτάσεις και παρακολουθεί αμήχανα αδυνατώντας να βρει πεδίο διαφοροποίησης και όταν το βρίσκει είναι εις βάρος της διότι συνήθως εκδηλώνονται οι ιδεοληψίες της, όπως στο μεταναστευτικό. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να επιστρέψει στην εξουσία για να προσποριστεί τα γνωστά οφέλη και να κάνει τα ίδια.

Είναι λάθος της ΝΔ που δεν έκανε εξεταστική για τα δύο αχρείαστα μνημόνια που φορτώθηκε η χώρα, για τη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την υποθήκευση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα. Τώρα, έχει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι να υπόσχεται με θράσος πάλι τα πάντα στους πάντες ενώ είναι προφανές τι σκοπεύει να κάνει αν ποτέ επανερχόταν στην εξουσία.

Το ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπολίτευση βέβαια δεν είναι καλό, διότι όταν αυτό συμβαίνει οι κυβερνήσεις ξεφεύγουν λόγω αλαζονείας και τα πράγματα καταλήγουν άσχημα για όλους. Αυτό είναι νομοτέλεια. Η δύσκολη περίοδος που έρχεται και η οποία αναπόδραστα θα φθείρει την κυβέρνηση, ακόμα και αν δεν θα εισπράττει η αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με την απλή αναλογική μπορεί να αποδειχθεί συνταγή αστάθειας.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για 4+4 χρόνια με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται εφικτός. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα δύο χρόνια απέδειξαν ότι τα εκάστοτε δεδομένα είναι μόνο «σημερινά».

Κάθε αύριο είναι μία τελείως διαφορετική ημέρα. Συνήθως με εκπλήξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο