Πολιτική

Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σήμερα: Στήριξη και ώθηση στη νέα γενιά, κίνητρα για εργασία και φοροελαφρύνσεις

Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σήμερα: Το πέρασμα από τις συνεχείς κρίσεις –ελληνοτουρκικά και πανδημία- στο ξέφωτο της ανάπτυξης θα περιγράψει απόψε κατά την ομιλία του.

Σε τρεις άξονες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού με πακέτο φοροελαφρύνσεων, στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και έμφαση στους νέους με κίνητρα πρόσληψης στην αγορά εργασίας.

Θα πρόκειται για ένα συνολικό αφήγημα, όπως το περιγράφουν συνεργάτες του, για την αλλαγή που συντελείται στη χώρα μέσα από ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων, οικονομικής ανάκαμψης και θεσμικών αλλαγών. Τα όσα έγιναν τα προηγούμενα δύο χρόνια και τους στόχους που μπαίνουν για τη συνέχεια και ξεπερνούν τα στενά εκλογικά όρια.

Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων με στόχο να στηριχθεί η νέα γενιά και να δοθούν απαντήσεις στα προβλήματα, τις ανασφάλειες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων θα βρίσκεται το πρόγραμμα για την είσοδο στην αγορά εργασίας νέων 18 έως 29 ετών. Θα πριμοδοτείται με ένα εφάπαξ ποσό 500 έως 600 ευρώ μια επιχείρηση για την πρόσληψη ενός νέου που μπαίνει για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσό θα λαμβάνει και ο εργαζόμενος ως μια πρώτη στήριξη από το κράτος στην έναρξη της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Στόχος είναι η διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά εργασίας των νέων αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και να ξεπεραστεί το πρόβλημα της προϋπηρεσίας που αποτελεί πολλές φορές τροχοπέδη. Επίσης, αναμένεται η επέκταση του freedom pass και στην ηλιακή ομάδα 12 έως 17 ετών ως επιπλέον κίνητρο για τον εμβολιασμό τους. Θα περιλαμβάνει την αγορά δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και άλλων τεχνολογικών υπηρεσιών προσαρμοσμένων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, με το ποσό να φτάνει τα 150 ευρώ.

Το συνολικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικώς εκτιμώμενο καθώς τα μεγέθη οικονομικής ανάπτυξης ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες.

Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερες παροχές με σαφή στόχευση στην ενίσχυση των πιο ευάλωτων στρωμάτων και στήριξη της μεσαίας τάξης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και ίσως για δημόσιο και συνταξιούχους, η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, και περαιτέρω μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης εφόσον οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται και ο ΦΠΑ στον καφέ θα διατηρηθεί στο 13%. Για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα αγαθά η κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου ώστε να υπερδιπλασιαστούν οι δικαιούχοι, παρεμβάσεις στην χονδρική της αγοράς ενέργειας ώστε να απορροφηθούν αυξήσεις και σε όσους τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι στη ΔΕΗ και τις επιχειρήσεις. Στο τραπέζι των εξαγγελιών βρίσκεται μέχρι τελευταία στιγμή και η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά ώστε να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα το καλάθι του νοικοκυριού από τις αναμενόμενες ανατιμήσεις.

Το σχέδιο για ανάκαμψη

Το τρίπτυχο στο οποίο βασίζεται το κυβερνητικό σχέδιο είναι ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και εξωστρέφεια. Έμφαση θα δοθεί στα μέτρα στήριξης του εισοδήματος διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και τους νέους.

Ειδικά στους νέους θα είναι αφιερωμένο ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού, ενώ την έμφαση που δίνεται σε αυτούς θα σηματοδοτήσει και η παρουσία νέων ανθρώπων στις δύο πρώτες σειρές του ακροατηρίου στη θέση όπου συνήθως βρίσκονται πολιτικοί και άλλοι παράγοντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο