Ελλάδα

Σεισμός τώρα κοντά στη Νίσυρο

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νίσυρο σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νίσυρο σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και σημειώθηκε 33 χλμ νοτιοδυτικά από τη Νίσυρο.

Σεισμός- Θήβα

Νέος σεισμός 3,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Θήβα το μεσημέρι του Σαββάτου σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 3 χλμ από τη Θήβα ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 10,4 χλμ.

Αυτός είναι ο τρίτος σεισμός που σημειώνεται σήμερα στην περιοχή μετά τα 3,5 και 3 Ρίχτερ που σημειώθηκαν με διαφορά ενός λεπτό του πρωί.

Σεισμός είναι η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος λόγω απότομων μετακινήσεων μαζών, που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού.

Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός γίνεται και σε άλλα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη, ο Άρης και ο Ήλιος, σε κάποιο άλλο άστρο, πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη, σε ένα αστέρα νετρονίων κλπ.

Ο σεισμός σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά, όπως για παράδειγμα τα σεισμικά κύματα ενός μαγνητικού σεισμού σε έναν αστέρα νετρονίων ή μάγναστρο.

Τα σεισμικά κύματα, στην περίπτωση που είναι ελαστικά, οδεύουν μεταβάλλοντας την πυκνότητα ή παραμορφώνοντας το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται και ταξιδεύουν στο εσωτερικό, στην επιφάνεια ή και στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη σαν τον δικό μας, μεταφέροντας την ενέργεια του σεισμού, η οποία τελικά απορροφάται στο μέσο διάδοσης.

Ο σεισμός στον πλανήτη μας συνήθως προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στον φλοιό της Γης. Τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνειά της καθώς μέρος της ενέργειας μεταφέρεται εκεί με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στον φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε.