Οικονομία

Eurogroup: Στην “ατζέντα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δημοσιονομικά

Eurogroup: Μια πολύ δύσκολη συζήτηση στο Eurogroup ξεκινά αναφορικά με τα οικονομικά καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε για λίγο στον πάγο" τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Μια πολύ δύσκολη συζήτηση στο Eurogroup ξεκινά αναφορικά με τα οικονομικά καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε για λίγο στον πάγο” τη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Θα έχουμε ανάγκη από μία ισορροπία ανάμεσα στην δημοσιονομική σταθερότητα και την στήριξη της ανάκαμψης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η συζήτηση για την μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας , που περιορίζει τα δημόσια ελλείμματα στο 3% και το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί πριν ενσκήψει η πανδημία, διακόπηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Αναλυτικά θα τεθεί επίσης η φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα, ενώ θα εξεταστούν πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και της οικονομικής προσαρμογής των επιχειρήσεων των χωρών-μελών στη μετά-κορονοϊό εποχή. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), κα. Andrea Ammon, θα ενημερώσει το Eurogroup για την επιδημιολογική κατάσταση, δεδομένης της ιδιαίτερης σημασίας της για τις οικονομικές εξελίξεις στην τρέχουσα συγκυρία, ενώ οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας με την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα. Irene Tinagli.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσει τους Υπουργούς για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, τον περασμένο Ιούλιο, να ξεκινήσει τη φάση διερεύνησης για την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης του Ecofin. Κατά τη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργάνου, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, θα συζητηθούν θέματα τα οποία αφορούν τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως σε σχέση με την αποτύπωση των 2 κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, καθώς και τις δυνατότητες ανακατεύθυνσης προς τις χώρες χαμηλού εισοδήματος των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDRs) που δημιουργήθηκαν, μέσω της νέας γενικής κατανομής στην οποία προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Αύγουστο του 2021.

Eurogroup

Στο επίκεντρο και η “πράσινη μετάβαση”

«Αν είμαστε σοβαροί με την κλιματική μετάβαση, και είμαστε, θα πρέπει να αποφύγουμε ό,τι συνέβη με την προηγούμενη κρίση, όταν οι δημόσιες επενδύσεις κατέληξαν στον εκμηδενισμό», προειδοποίησε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος υποστηρίζει μία «εις βάθος μεταρρύθμιση».

Τάσσεται υπέρ μιας αναπτυξιακής πολιτικής, ως μόνου μέσου για την μείωση μακροπρόθεσμα των ελλειμμάτων. Η θέση αυτή, την οποία υποστηρίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, είναι η θέση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και της Γαλλίας.

θα τεθεί επίσης η φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα, ενώ θα εξεταστούν πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και της οικονομικής προσαρμογής των επιχειρήσεων των χωρών-μελών στη μετά-κορονοϊό εποχή. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), κα. Andrea Ammon, θα ενημερώσει το Eurogroup για την επιδημιολογική κατάσταση, δεδομένης της ιδιαίτερης σημασίας της για τις οικονομικές εξελίξεις στην τρέχουσα συγκυρία, ενώ οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας με την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα. Irene Tinagli. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσει τους Υπουργούς για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, τον περασμένο Ιούλιο, να ξεκινήσει τη φάση διερεύνησης για την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης του Ecofin. Κατά τη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργάνου, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, θα συζητηθούν θέματα τα οποία αφορούν τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως σε σχέση με την αποτύπωση των 2 κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, καθώς και τις δυνατότητες ανακατεύθυνσης προς τις χώρες χαμηλού εισοδήματος των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDRs) που δημιουργήθηκαν, μέσω της νέας γενικής κατανομής στην οποία προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Αύγουστο του 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο