Σκληρή κριτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναφέρει σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση για τις φωτιές, για τη διαχείριση της πανδημίας, για τον εμβολιασμό, για τις αλλαγές στην παιδεία και την οικονομία, ενώ κατέληξε ότι η φθορά της κυβέρνησης είναι ραγδαία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Σχετικά με την υπουργοποίηση του Στυλιανίδη
Τον ανασχηματισμό και την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη σχολίασε ο κ. Τσίπρας με δηκτικό τρόπο.
«Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση η δυστοκία του πρωθυπουργού να κάνει ανασχηματισμό. Η ένδεια στελεχών από την παράταξή του, φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να βρει άριστα στελέχη στο κόμμα του, ούτε καν στην επικράτεια της χώρας και επέλεξε να εισάγει αρίστους από την Κύπρο. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε βέρτιγκο, η κυβέρνηση σε αποδρομή.»
Ειδικά για τον κ. Στυλιανίδη σημείωσε: « Ο κ. Στυλιανίδης ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών. ‘Ερχεται σε μία κυβέρνηση που επιδεικνύει τεράστια ελαφρότητα. Το πρόβλημα στην πολιτική προστασία δεν είναι τα πρόσωπα. Είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης για δύο χρόνια επέλεξε να αφήσει στο συρτάρι και το πόρισμα Γκολντάμερ και όλες τις κινήσεις που είχαμε προχωρήσει μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, προκειμένου να αλλάξουμε δομές και τρόπο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας. Αν δεν αλλάξεις τις δομές και μένεις μόνο στα πρόσωπα, δεν μπορείς να περιμένεις πολλά.»
“Αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε συνεννόηση, όφειλε να τη διερευνήσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο”
Αιχμηρά ήταν τα σχόλια του κ. Τσίπρα για το ζήτημα του Ευάγγελου Αποστολάκη και του σήριαλ της υπουργοποίησή του.
«Αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε συνεννόηση, όφειλε να τη διερευνήσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Δεν ήθελε συνεννόηση, ήθελε μία ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού, μία μεταγραφή με ποδοσφαιρικούς όρους, δίνοντας την εντύπωση διεμβολισμού των πολιτικών του αντιπάλων.»
» Γνώριζα μία εβδομάδα ότι ο νυν συνεργάτης μου, κ. Αποστολάκης έχει δεχθεί κρούση. Τι πίστεψε ο κ. Μητσοτάκης; Ότι δεν θα ενημέρωνε και θα έτρεχε εντυπωσιασμένος ξωπίσω του;
» Αντί να κατανοήσει τα λάθη που έχουν γίνει ο κ. Μητσοτάκης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας είχε δίπλα του τους δύο ανθρώπους που είχε προγραμμένους, τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Χαρδαλιά. Και ενώ τους είχε δίπλα του στη Βουλή και εγώ ήξερα ότι τους έχει προγραμμένους γιατί διαπραγματευόταν την αντικατάστασή τους, τους επαινούσε και είπε ότι δεν έκανε πουθενά λάθος.
» Και καλούσε να υποδείξουμε πού έγινε το λάθος. Ο μέγιστος βαθμός υποκρισίας. Και σαν να μην φθάνει αυτό, με κατηγόρησε για άλλη μία φορά ευθέως για την τραγωδία στο Μάτι. Πόσες φορές ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει μία τραγωδία, στην οποία οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντιδράσει. Σε αυτό το πλαίσιο επιθυμούσε συναίνεση;»
“Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη”
«Δεν επιθυμούσε συναίνεση» τόνισε ο κ. Τσίπρας «ήθελε να προκαλέσει μία κίνηση εντυπωσιασμού, ένα εγχείρημα αποστασίας.»
» Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη. Ο κ. Αποστολάκης έθεσε κάποιες προϋποθέσεις. Και ενώ τον διαβεβαίωναν ότι θα ικανοποιηθούν, δεν ικανοποιήθηκαν. Το να πάρει τηλέφωνο απλά για να ενημερώσει το γραφείο μου 5 λεπτά πριν, ήταν πρόσχημα για να εγκλωβίσει τον Αποστολάκη, λέγοντάς του ότι ο Τσίπρας έχει συναινέσει.»
» Πού να φανταστώ ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε υπουργό χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεσή του για την ανακοίνωσή του ονόματός του. Δε θα ασχοληθώ με τα κοτσομπολιά και την παραπολιτική. Αυτοί οι οποίοι διαρρέουν πληροφορίες, όπως το Μαξίμου και η Προεδρία, ας δώσουν τις απαντήσεις τους. Εγώ μένω σε αυτά που είπε ο κ. Αποστολάκης δημόσια, αλλά και σε εμένα.»
“Κρεσέντο υποκρισίας, κάλυπτε έως το τέλος Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά”
«Μετά από μία τραγωδία, εάν έχεις συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει αντικειμενική ευθύνη, ότι έχουν γίνει λάθη, καλείς τους υπουργούς σου σε παραίτηση, δεν περιμένεις τον ανασχηματισμό. Ακόμα και για τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ που απέπεμψα μετά το Μάτι, ως επιχειρησιακά υπεύθυνο, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει ακόμα τι του οφείλει και τον αναβάθμισε.»
» Ο κ. Μητσοτάκης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας κάλυψε Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά, ενώ είχε ήδη αποφασίσει να τους αντικαταστήσει για την αποτυχία τους.»
» Δεν ζήτησα παραιτήσεις γιατί καταλογίζω την ευθύνη στον κ. Μητσοτάκη. Ενώ έκανε σημαία του την τραγωδία στο Μάτι δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή στα κακώς κείμενα, στις λαθεμένες διαχρονικά δομές. Όταν έχεις 7 υπουργεία και 15 οργανισμούς με συναρμοδιότητα για πρόληψη και κατάσβεση μίας πυρκαγιάς, αυτό πρέπει να αλλάξει. Πάγωσε το πρόγραμμα πρόσληψης 5.500 δασοπυροσβεστών.»
“H κυβέρνηση είναι σε αποδρομή”
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξή τους ότι η φθορά της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει, είναι σημαντική και ραγδαία και θα αναγκάσει τον κ. Μητσοτάκη να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η φθορά του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του θα είναι ραγδαία. Έχει γυρίσει η κλεψύδρα. Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή και δεν έχω αμφιβολία ό,τι και να δημοσιεύουν οι δημοσκοπήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα είναι η ραχοκοκαλιά της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.»
Στο ερώτημα γιατί δεν ζητά εκλογές αν αυτή είναι η πεποίθησή του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «κανένας πρωθυπουργός δεν οδήγησε τη χώρα σε εκλογές γιατί του το ζήτησε ο πολιτικός του αντίπαλος. Θα μείνω στη στάση υπευθυνότητας που κρατώ, πιστεύω ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ σύντομα, ανεξάρτητα από τη στιγμή που εγώ θα τις ζητήσω.»
“Φρονώ ότι από την άνοιξη του ’22 ανοίγει παράθυρο για πρόωρες εκλογές”
«Δεν νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να φτάσει στο τέλος της τετραετίας. Φρονώ ότι από την άνοιξη του ’22 ανοίγει παράθυρο για πρόωρες εκλογές, παρά την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη, διότι δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τη φθορά του, θα είναι επιταχυνόμενη.»
» Όταν συνειδητοποιήσει ότι απειλείται με καταλυτική ήττα θα πάει σε εκλογές. Πότε θα ζητήσω εκλογές θα κριθεί από τις περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.»
» Η στάση ευθύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από το να ετοιμάζεται για να αναλάβει σε δύσκολες στιγμές την ευθύνη ανοικοδόμησης της χώρας, είναι να ασκεί και εποικοδομητική κριτική αναδεικνύοντας εναλλακτικές προτάσεις.»
» Εγώ πορεύομαι με πυξίδα αυτό που αισθάνομαι ότι είναι κατάλληλο για την πορεία του τόπου. Η πολιτική αλλαγή θα έρθει ως αίτημα λύτρωσης και προοπτικής και από την ίδια την κοινωνία».