Νέα αύξηση στις τιμές κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται σύντομα, σύμφωνα με πηγές. Πρόκειται για νούμερο σοκ.
Νούμερο σοκ: Αυξήσεις που.. κόβουν την ανάσα
Είναι ίσως το χειρότερο σενάριο που αν επιβεβαιωθεί θα φέρει τους καταναλωτές σε απόγνωση. Οι ήδη φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος, αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο αν οι νέες τιμές αποτυπωθούν στη λιανική.
Πρόκειται για αυξήσεις, ακόμα και της τάξης του 50% μετά και το άλμα που καταγράφεται στις τιμές της χονδρικής αγοράς ολόκληρης της Ευρώπης. Η βασικότερη αιτία θεωρείται η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου (Στα 45 ευρώ από τα 28 ευρώ ανέβηκε η τιμή της μεγαβατόρας) καθώς και η τεράστια ζήτηση λόγω του καύσωνα.
Αν προχωρήσουν οι συγκεκριμένες αυξήσεις τότε ένας καταναλωτής που πληρώνει σήμερα τιμολόγιο ρεύματος αξίας 100 ευρώ θα το δει να εκτοξεύεται στα 150. Μιλάμε για τεράστια αύξηση για τα δεδομένα του μέσου Έλληνα, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει.
Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων και στον καταναλωτή να φτάσει μόνο το 10%. Ασφαλώς δεν είναι μικρό νούμερο και αυτό, αλλά σε σχέση με το 50% είναι μια σημαντική βελτίωση.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος στη ΔΕΘ ανοίγοντας τα χαρτιά του για τις κινήσεις που πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τη ζημιά πριν τη δει στην τσέπη του ο καταναλωτής.
Νούμερο σοκ: Μητσοτάκης ΔΕΘ: Πως θα αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας – Σε δύο άξονες οι ανακοινώσεις
Εν τω μεταξύ, «πυρετός» διεργασιών επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς και στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Τα μέτρα αναμένεται θα περιλαμβάνουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίσουν το επερχόμενο «κύμα ακρίβειας».
Σε δύο άξονες τα οικονομικά μέτρα
Αρχικά ο ένας άξονας θα αφορά τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και από την άλλη μέτρα για τη στήριξη της καθημερινότητας των πολιτών. Παράλληλα, οι ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν:
- επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους
- διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και την μείωση του
- συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%
- στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες όμως κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια
Ποιες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας
- Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
- Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.
- Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
- Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
- Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
- «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.