Συγκλονίζει η ιστορία μίας 29χρονης κοπέλας την οποία «χτύπησε» ο κορωνοϊός. Πιο αναλυτικά, η 29χρονη νεαρή γυναίκα μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε το διάστημα που νοσηλεύτηκε.
Η νεαρή κοπέλα, που δεν είχε εμβολιαστεί, αποκάλυψε ότι βρέθηκε θετική στον ιό στις 14 Αυγούστου και μετά από περίπου τέσσερις ημέρες χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Παντζαρτζή στο OPEN μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο καθώς είχε υψηλό πυρετό και αναγούλα.
«Μου έκαναν εξετάσεις και στις δυο μέρες που είχα νοσηλευτεί, οι γιατροί δεν μου είπαν ότι έχω πάθει πνευμονική εμβολή και θρόμβωση», ήταν τα λόγια της, με τον Νίκο Τζανάκη να υποστηρίζει ότι αυτό είναι κάτι συχνό για τους ασθενείς με κορωνοϊό.
Η κοπέλα τόνισε ότι πριν ενημερωθεί από τους γιατρούς ότι έχει πνευμονική εμβολή ένιωθε έντονο βάρος στο στήθος, ζαλάδα, πονοκέφαλο και είχε υψηλό πυρετό. «Νιώθεις ότι αυτό που έχεις δεν θα περάσει σε μια ή δυο μέρες», τόνισε.
«Δεν μπορούσα να πιω νερό»
Παράλληλα αποκάλυψε ότι όταν οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι έχει καρδιακή εμβολή, της ζήτησαν να μείνει ακίνητη στο κρεβάτι για πέντε μέρες. «Από τις αναγούλες δεν μπορούσα να πιω ούτε νερό. Έχω προβλήματα υγείας, έχω περάσει νεφρική ανεπάρκεια και όλα αυτά με φόβιζαν περισσότερο».
Η κ. Παντζαρτζή παρέμεινε στο νοσοκομείο για 9 μέρες, αλλά δεν κινδύνευσε να διασωληνωθεί. Παράλληλα δεν έκρυψε ότι φοβήθηκε ότι θα χάσει τη ζωή της, ενώ αποκάλυψε ότι δεν το είπε ούτε στους γονείς της.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ακόμα και σήμερα έχει κάποια συμπτώματα όπως βήχα, αναγούλα και ένα ελαφρύ μπούκωμα. Οι κύριοι Τζανάκης και Βατόπουλος συμβούλευσαν την κοπέλα να μιλήσει με τον προσωπικό της γιατρό, για να αποφασίσουν πότε θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο μετά το τέλος του εξαμήνου που διαρκεί η ανοσία μετά τη νόσηση.
Κορωνοϊός: Βάνα Σύψα: Με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σαν να τρέχουμε σε ένα τέρμα που μετακινείται
Με τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι σαν να τρέχουμε σε ένα τέρμα που μετακινείται συνέχεια πιο μακριά, είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Βάνα Σύψα στον ΣΚΑΪ, σχετικά με το τείχος ανοσίας.
Κορωνοϊός: Βάνα Σύψα: Αμετάβλητο το ποσοστό των αρνητών
Τα συμπεράσματα νέας μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και της Metron Analysis, με κύριους ερευνητές τους καθηγητές Βάνα Σύψα και τον ομότιμο καθηγητή Άγγελο Χατζάκη – την οποία συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Δημήτρης Παρασκευής αποκαλύπτουν ότι διαχρονικά το ποσοστό των αρνητών παραμένει σχεδόν αμετάβλητο κυμαινόμενο από 7% έως 10%.
Η Βάνα Σύψα επισήμανε ότι ήταν αναμενόμενη (η μείωση όσων «άλλαξαν στρατόπεδο» προς τον εμβολιασμό) γιατί η πρώτη έρευνα έγινε το Νοέμβριο, πριν την εφαρμογή του εμβολιασμού, και ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενο πολλοί άνθρωποι να εκφράσουν μια διστακτικότητα γιατί και το «μάλλον όχι» εκφράζει ένα δισταγμό, κι όχι απαραίτητα αρνητική στάση απέναντι στο εμβόλιο.
«Διαχρονικά είδαμε ότι σιγά – σιγά αυτοί που απαντούσαν μάλλον ναι μάλλον όχι κατέληγαν να γίνουν σίγουρα ναι, αλλά εντυπωσιακό είναι ότι αυτοί που απαντούσαν σίγουρα όχι ήταν ένα ποσοστό που έμεινε Σταθερό διαχρονικά σε όλες τις έρευνες περίπου 7 με 10% που δείχνει ότι υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων που δε θα πειστούν εύκολα» σημείωσε.
Όσον αφορά στη δημιουργία τείχους ανοσίας, η κυρία Σύψα σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας εξηγώντας ότι «ένας αριθμός έχει ανοσία επειδή έχει νοσήσει δε χρειάζεται προς το παρόν να εμβολιαστεί, είναι σίγουρα 10% των ενηλίκων. Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που εμβολιάστηκαν και έχουν νοσήσει λίγες μέρες μετά την πρώτη δόση οπότε δεν ξέρουμε ακριβώς πώς διαμορφώνονται αυτά τα νούμερα.
«Η αλήθεια είναι ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σα να τρέχουμε προς ένα τέρμα και αυτό το τέρμα να μετακινείται συνέχεια ακόμα πιο μακριά. Θεωρούσαμε στην αρχή όταν ξεκίνησε η πανδημία ότι θέλαμε ένα 60 με 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης για να μη διευκολύνει τη μετάδοση του ιού. Αυτή τη στιγμή με τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι διπλάσιας μεταδοτικότητας αυτό έχει ανέβει πολύ παραπάνω, έχει φτάσει στο 85 με 90% του συνολικού πληθυσμού, βάζουμε δηλαδή μέσα και τα παιδιά. Είναι επομένως ένας πολύ μακρινός στόχος γι’ αυτό πολλοί δε μιλάνε πια για δρόμο προς την ανοσία αλλά για δρόμο προς την κανονικότητα…» παραδέχθηκε η καθηγήτρια.