Νέο οικονομικό πακέτο μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται οι φοροελαφρύνσεις, μείωση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών για την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων που αναμένεται να επέλθει σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Το σχέδιο αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες, αφενός να σβηστούν οι επιβαρύνσεις στις τσέπες των νοικοκυριών και αφετέρου στο κόστος των ρύπων το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού από 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ φέτος.
Παράλληλα, στο “τραπέζι” βρίσκονται και οι έμμεσοι φόροι καθώς και το τέλος επιτηδεύματος αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
ΔΕΘ: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φόρων προανήγγειλε ο Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε και στα οικονομικά ζητήματα που “τρέχουν” λέγοντας πως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις στη ΔΕΘ τόσο για τους φόρους όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Μιλώντας την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στον ΣΚΑΙ τόνισε πως «Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και στα κομμάτια αυτά».
Για ενδεχόμενες αυξήσεις
Ως δικαιολογημένη χαρακτήρισε ο κ. Οικονόμου την ανησυχία για αυξήσεις, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή «έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί – τετραπλασιαστεί ίσως και πολύ περισσότερο, τα ναύλα των μεταφορών, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει ‘φωτιά’ σε όλο τον κόσμο από τις ζωοτροφές μέχρι το χάλυβα κι αυτό έχει αντανάκλαση σε μια σειρά από πράγματα που αφορούν ή θα αφορούν σε λίγο καιρό την καθημερινότητά μας χωρίς αμφιβολία».
ΔΕΘ: Στο “τραπέζι” νέα μέτρα στήριξης αν υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αν υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα μιλώντας σητν ΕΡΤ δήλωσε: «Εάν ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας εφέτος είναι καλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις πιθανόν να υπάρξει το 2022 πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες μειώσεις φόρων και εισφορών».
Για το ΑΕΠ
Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι αρκετά αισιόδοξα για την πορεία της οικονομίας και επανέλαβε ότι ο στόχος για άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,6% «είναι απολύτως εφικτός, ρεαλιστικός και κατά πάσα πιθανότητα συντηρητικός». Στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένουν στις 7 Σεπτεμβρίου τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το β’ τρίμηνο εφέτος και την επικαιροποίηση για το α’ τρίμηνο, καθώς και τα νέα στοιχεία για τον τουρισμό, με τον κ. Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «εύχομαι να αναθεωρήσουμε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις μας μετά τις 7 Σεπτεμβρίου».
Για τη ΔΕΘ
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «το “καλάθι” του πρωθυπουργού έχει ήδη σημαντικά στοιχεία μέσα, με πολιτικές που έχουν ήδη “κλειδώσει” με τους θεσμούς και θα ισχύσουν για το 2022». Μάλιστα αναφέρθηκε και στη μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και τις μόνιμες μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και επεσήμανε ότι πρώτος στόχος είναι η συνέχιση της ενίσχυσης της μεσαίας τάξης.