Υπό την σκιά των γεγονότων στο Αφγανιστάν και των εκρήξεων κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν. Ακόμη, ο ίδιος είχε προτείνει μία δύναμη ταχείας αντίδρασης.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργασθεί με τους Ταλιμπάν, υπό αυστηρούς όρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει μία νέα αφγανική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
“Η συνεργασία θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την συμπεριφορά της κυβέρνησης”
«Για να υποστηρίξουμε τον αφγανικό πληθυσμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε με την νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, πράγμα που δεν σημαίνει αναγνώριση. Πρόκειται για μια επιχειρησιακή συνεργασία», εξήγησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπερντό της Σλοβενίας.
Αυτή η συνεργασία θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την συμπεριφορά της κυβέρνησης, όπως στο να μην χρησιμοποιείται το Αφγανιστάν ως βάση για την εξαγωγή τρομοκρατίας προς άλλες χώρες και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των μέσων ενημέρωσης.
Το Αφγανιστάν θα πρέπει επίσης να σχηματίσει μία πολυμερή, αντιπροσωπευτική μεταβατική κυβέρνηση, να επιτρέψει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και σε ξένους πολίτες και Αφγανούς που βρίσκονται σε κίνδυνο να εγκαταλείψουν την χώρα, είπε.
“Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από την εμπειρία αυτή”
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα την ιταλική Il Corriere della Sera λέει ότι η εσπευσμένη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση κοινής αμυντικής πολιτικής.
«Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από την εμπειρία αυτή… ως Ευρωπαίοι δεν ήμασταν ικανοί να στείλουμε 6.000 στρατιώτες γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να προστατεύσουμε την περιοχή. Οι ΗΠΑ το κατάφεραν, εμείς όχι», πρόσθεσε.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα 27 μέλη της Ενωσης θα πρέπει να δημιουργήσουν μία δύναμη ταχείας αντίδρασης από 5.000 στρατιώτες. «Πρέπει να είμαστε ικανοί να ενεργήσουμε με ταχύτητα».
Τον Μάιο, 14 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία, πρότειναν την δημιουργία μίας τέτοιας δύναμης, η οποία ενδεχομένως θα περιλαμβάνει πλοία και αεροσκάφη, για την συνδρομή ξένων κυβερνήσεων που θα έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας.