Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο σπουδαιότερος μουσικοσυνθέτης της ελληνικής ιστορίας δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Η Ελλάδα θρηνεί γιατί έχασε ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της, ενώ και τα ξένα ενημέρωσης έγραψαν για την καριέρα του μεγάλου καλλιτέχνη. Ακόμη, ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Με ένα χαρακτηριστικό σκίτσο, που απεικονίζει ένα γαρύφαλλο, αποχαιρετά τον σπουδαίο συνθέτη ο Αρκάς.
Πιο συγκεκριμένα, το σκίτσο απεικονίζει ένα γαρύφαλλο. Τα γαρύφαλλα και δη τα κόκκινα είχαν γίνει το σύμβολο των αριστερών, σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Ακόμη περισσότερο – για τις μεταγενέστερες γενιές – όταν το 1980 κυκλοφόρησε η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», αφιερωμένη στη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη, τη μουσική της οποίας συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Αρκάς: Λίγα λόγια για αυτόν
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δημοσιεύοντας τη σειρά «Ο Κόκκορας» στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο «Παρά Πέντε» και στο «Μικρό Παρά Πέντε». Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο.
Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα. Όσο για το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα, μας είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ως ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (από όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Δύο βιβλία του Πέτρου Μαρτινίδη αναφέρονται σε έργα του Αρκά, ένα από τα οποία έχει εικονογραφηθεί με strips από τη δουλειά του. Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι «φοβικά». Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.