Τα κρούσματα για σήμερα 02/09 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τετάρτη τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού ήταν 3.628 , εκ των οποίων 638 μολύνσεις εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 330 νέα κρούσματα. Σταθερά στο «κόκκινο» για πολλοστή μέρα στη σειρά βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει» 57 κρούσματα, τα Χανιά 41 και το Ρέθυμνο 21.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Βασιλακόπουλος: Γιατί ένας εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει κορωνοϊό
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Βασιλακόπουλος αρχικά ανέφερε πως «αν κάποιος δουλεύει σε covid κλινική και δεν είναι εμβολιασμένος κινδυνεύει ο ίδιος και η οικογένειά του», εκφράζοντας πως εκτός από το ατομικό δικαίωμα, υπάρχει και η προστασία της κοινωνίας.
Και προσέθεσε πως «αν είμαι εμβολιασμένος η πιθανότητα να κολλήσω κορωνοϊό είναι πολύ πολύ μικρότερη. Αν κολλήσω, θα νοσήσω πολύ πιο ελαφριά, θα έχω τον ιό μέσα μου σε πολύ μικρότερη συγκέντρωση και για πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα. Αρα και η πιθανότητα να το μεταδώσω είναι πολύ μικρότερη», δίνοντας ένα παράδειγμα με το κράνος στους οδηγούς μηχανής.
Γιατί ένας εμβολιασμένος μπορεί και να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ αν κολλήσει κορωνοϊό; Ερωτηθείς για το 8% των εμβολιασμένων που είναι διασωληνωμένοι, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως «όταν εμβολιάζομαι αποκτώ αμυντικά όπλα, όταν εμβολιαζόμαστε δεν κάνουμε όμοια ανοσολογική απάντηση. Αν κάνω μικρή ανοσολογική απάντηση και παράλληλα εκτεθώ σε πολύ μεγάλο ιικό φορτίο, είναι πιθανό να νοσήσω και επειδή δεν έχω καλή ανοσολογική απάντηση, μπορεί να νοσηλευτώ σε ΜΕΘ. Μπορεί και να πεθάνω».
Παράλληλα αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, ότι σε 166 εκατ. εμβολιασμένων έχουμε 1.500 θανάτους, κάνοντας την αναγωγή στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς «σε 10 εκατ. εμβολιασμούς θα είχαμε 90 θανάτους. Αν εμβολιαζόμασταν όλοι ο ιός, δεν θα κυκλοφορούσε σε μεγάλα ιικα φορτία και δεν θα κινδύνευαν οι εμβολιασμένοι που δεν έκαναν πολύ μεγάλη ανοσολογική απάντηση να νοσήσουν σοβαρά».
Τα κρούσματα δείχνουν να σταθεροποιούνται
Σχολιάζοντας τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων είπε ότι είναι «καλά νούμερα, δείχνουν σταθεροποίηση. Υπάρχει μια ελαφρά υποχώρηση. Το είχαμε προαναγγείλει ως απόρροια της μείωσης της τουριστικής κίνησης. Περίμενα την πτώση των κρουσμάτων. Ενδεχομένως μετά τις 15/09 να δούμε περαιτέρω μείωση του δείκτη. Οι “σκληροί” δείκτες καθυστερούν. Θα συνεχίσουμε να έχουμε περίπου 600-800 θανάτους μηνιαίως. Αυτοί οι θάνατοι σημαίνει ότι θα έχουμε 20-30 θανάτους τη μέρα.»
«9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Αν υπάρξει κάποιος θάνατος εμβολιασμένου θα είναι άνθρωπος άνω των 80 – 85 ετών ή άνθρωπος με κάποιο πρόβλημα υγείας ή λήψη φαρμάκου με ανοσοτροπική δράση. Δεν έχουν ανταποκριθεί ανοσιακά όπως θα έπρεπε στον εμβολιασμό τους. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δίνει ένα 10-15% των νοσηλευομένων. Το 85% είναι ανεμβολίαστοι», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε μελέτη στο Ισραήλ που έδειξε ότι 10-12 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος και 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να μολυνθεί αν έχει εμβολιαστεί σωστά.
Τα τέσσερα μέρη του σχεδίου ετοιμότητας του ΕΣΥ
Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι αφενός να μην υπάρξει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αφετέρου να μην σταματήσει η εξυπηρέτηση όλων των περιστατικών. Για τον λόγο αυτό τέσσερα είναι τα βασικά μέρη του σχεδίου ετοιμότητας.
- Πρώτον να βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί στις επάλξεις. Και για τον λόγο αυτό, ανακλήθηκαν οι άδειες των αδειών των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία από 1η Σεπτεμβρίου. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε από πολλούς εμβολιασμένους υγειονομικούς άδικη, ωστόσο το κενό που θα υπάρξει από όσους φύγουν θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.
- Δεύτερον το προσωπικό που θα αποχωρήσει –κυρίως από τα περιφερειακά νοσοκομεία – και δεν θα είναι εφικτό να καλυφθεί εσωτερικά, θα αντικατασταθεί μέσω προσλήψεων επικουρικού προσωπικού. Η πρόσληψη προσωπικού θα γίνει μέσω μίας νέας πλατφόρμας, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και η δημιουργία μιας ακόμη πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται σε real time όσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και όσοι ξεκίνησαν τώρα με την πρώτη δόση.
- Τρίτον έτοιμο είναι και το επιχειρησιακό σχέδιο για μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.
- Τέταρτον την ώρα που θα γίνονται όλες αυτές οι ανακατατάξεις, θα υπάρχει έτοιμο στο συρτάρι και το σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία που δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό περιστατικών covid και σε περίπτωση που χρειαστεί θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία.
Θεμιστοκλέους: Καμία παράταση για τους υγειονομικούς
«Είδαμε μία σημαντική αύξηση με την επιστροφή από τις διακοπές. Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς ραντεβού», είπε στον ΑΝΤ1 ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Αναφορικά με τους υγειονομικούς, των οποίων η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους λήγει σήμερα, παραδέχθηκε ότι, υπάρχει «σημαντική αύξηση του ποσοστού των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί ή των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων». Έκανε λόγο επίσης για «εντυπωσιακές αυξήσεις» που από το 40% έφτασε το 90%, και τόνισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί».
Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δοθεί παράταση» στους υγειονομικούς, ενώ υπάρχουν «επιχειρησιακά σχέδια για το πώς θα καλυφθούν τα κενά», που θα προκύψουν από τις αναστολές.
Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως κλείνονται ραντεβού, σημειώνοντας πως «δεν είμαστε μακριά από εκεί που βρίσκονται άλλες χώρες» και σχετικά με τους εκπαιδευτικούς ότι, «ισχύουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί με τα τεστ ανά εβδομάδα», προς το παρόν, όμως «έχει ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».
Παγώνη: Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα
Μιλώντας στο Open η Ματίνα Παγώνη σημείωσε χαρακτηριστικά, «Εγώ περιμένω να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί τώρα που γύρισε από τις διακοπές. Φέρουμε μεγάλη ευθύνη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, για να καταλάβει γιατί πρέπει να εμβολιαστεί και τι μας περιμένει από Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε τείχος ανοσίας, είναι τέλος Αυγούστου. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχθούν άλλη πίεση. Οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση μόνον σε covid», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη.
«Οι θάνατοι έχουν ξεκινήσει να μας φοβίζουν από τώρα. Είδατε στην Αμερική τι έχει συμβεί με την αύξηση κρουσμάτων στα μικρά παιδιά. Και αυτοί που βγήκαν από τις ΜΕΘ ένα 10% θα έχει προβλήματα λόγω covid», σχολίασε.
Όσον αφορά τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί η κυρία Παγώνη τονίζει: «Δεν είναι αρνητές όσοι δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να τρέξουν συνεργεία όπου βρίσκεται ο κόσμος. Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από εδώ και πέρα.
Δεν θα κατέβουν οι άνθρωποι από τα χωριά να πάνε να εμβολιαστούν. Μακάρι να είχαμε άλλα όπλα, φάρμακα, και να μη χρειαζόμασταν τα εμβόλια. Οι παιδίατροι πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους γονείς και να τους ενημερώσουν για το εμβόλιο. Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για να είναι υγιή στα σχολεία τους».